Enflasyon kesin düşecek ama sevinmeyin

Enflasyon kesin düşecek ama sevinmeyin
Ekonomist Alattin Aktaş, son zamanlarda konuşulan enflasyon oranlarının düşüşe geçeceğine dair yapılan yorumlara açıklık getirdi. Aktaş, tarih vererek düşüşün yaşanacağını söyledi ancak önemli bir uyarıda bulundu.

ENFLASYON KESİN DÜŞECEK AMA SEVİNMEYİN

Dünya gazetesinde yazdığı köşesinde enflasyon oranlarının ne zaman düşüşe geçeceğine dair bir yazı kaleme alan Alattin Aktaş, pek çok ekonomist tarafından dile getirilen enflasyonun düşeceğin açıklamalarının doğruluk taşıdığını söyledi.

Aktaş''ın köşe yazısından öne çıkan kısımlar şöyle:

Söylenen, kaç zamandır belki de ilk kez doğru! Enflasyon, daha doğrusu yıllık enflasyon oranı gerçekten de düşecek. Hem de söylenen aylarda, yani aralık ve ocakta. Ama küçük bir ayrıntı var; bunu herkes biliyor. Aralık ve ocakta enflasyonun düşmesi değil, düşmemesi olay!

Yıllık enflasyon oranı, evet özellikle aralık ve ocakta düşecek. Bunun nedeni de belli; hesaplamadan yüksek artışlar görülen aralık ve ocak ayları çıkacak. Ortada öyle büyük bir başarı, bir cinlik yok! Basit bir matematik işlemi.

ENFLASYON DÜŞTÜ DEDİĞİMİZDE...

Dilimize yerleşmiş hali pek doğru değil. Enflasyon aslında fiyatların sürekli artışıdır. “Enflasyon düştü” dediğimizde kastettiğimiz de fiyatların gerilediği değil, artış hızının yavaşladığıdır. Yıllık enflasyon oranı, evet özellikle aralık ve ocakta düşecek. Bunun nedeni de belli; hesaplamadan yüksek artışlar görülen aralık ve ocak ayları çıkacak. Ortada öyle büyük bir başarı, bir cinlik yok! Basit bir matematik işlemi. Ancak son bir yıldaki oran gerilemiş olmakla birlikte fiyatlar gerilemeyecek ki, tam tersine hızı yavaşlamış olmakla birlikte artmaya devam edecek.

Yıllık enflasyon oranı yüzde 82-83’lerden bir anda yüzde 65’e inecek ama bu durumun gerçekleştiği aralık ayında bile fiyatlar artmaya devam edecek.

Sonrası da aynı... Fiyat artışı durmayacak ki...

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar