Emekliye 3 bin lira ikramiye TBMM'den geçti

Emekliye 3 bin lira ikramiye TBMM'den geçti
Emekli bayram ikramiyesinin 3 bin liraya çıkarılmasına yönelik düzenlemenin de yer aldığı 8. Yargı Paketi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.

TBMM, 8. Yargı Paketi'ni onaylayarak emekli bayram ikramiyesini 3 bin liraya yükseltme kararı aldı. Bayram ikramiyesinin yanı sıra Ceza Muhakemesi Kanunu'nda ve bazı diğer kanunlarda gerçekleştirilen değişiklikleri içeren paket, Genel Kurul'un onayıyla yasalaştı.

Bu kapsamda, İcra ve İflas Kanunu'ndaki kanun yoluna başvuru süreleri Hukuk Muhakemeleri Kanunu'yla uyumlu hale getirilirken, hak arama hürriyetinin etkin kullanılması amacıyla İcra ve İflas Kanunu ile Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nda uyum sağlanması için düzenlemeler yapıldı. Tasdik veya ret kararlarına karşı başvuru süreleri belirlenirken, istinaf ve temyiz yollarının düzenlemesi de ele alındı.

Paketin en dikkat çeken düzenlemelerinden biri ise terörle mücadele kapsamında Türk Ceza Kanunu'nda yapılan değişiklik oldu. Terör örgütleriyle mücadelede daha etkili bir yol izlenmesi amacıyla Türk Ceza Kanunu'nda suç işleme cezasının alt ve üst sınırlarında değişiklik yapıldı. Suçla mücadelede caydırıcılığı artırmak için adli para cezalarında da güncellemeye gidildi.

Ayrıca, Türk Medeni Kanunu'nda yapılan değişiklikle, hapis cezası süresince kişinin kişilik ve mal varlığına ilişkin koruma kriterleri belirlendi. Kesinleşmiş hapis cezasının infazı amacıyla ceza infaz kurumunda bulunan kişinin isteği üzerine kısıtlama getirilebilecek. Bu düzenleme, bireyin kişisel tercihine ve infazın doğurduğu etkilere odaklanarak hapis cezasının daha insani bir şekilde uygulanmasını amaçlıyor.

Yargı reformunun bir parçası olan 8. Yargı Paketi, 1 Haziran 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek ve emeklilere sağlanan bayram ikramiyesindeki artışın yanı sıra hukuki düzenlemelerle adalet sisteminde önemli değişikliklere imza atacak.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar