Elinde TL olanları "acele edin" diyerek uyardı: O tarihte borsa dip yapacak, altın uçuşa geçecek!

Elinde TL olanları "acele edin" diyerek uyardı: O tarihte borsa dip yapacak, altın uçuşa geçecek!
Altın ve para piyasalarının uzman ismi İslam Memiş, bugün açıklanan küresel verilerin ardından altın ve borsa yatırımcısına önemli uyarılarda bulundu. Memiş, elinde TL bulunduran yatırımcı için en iyi tercihi belirtirken, borsadaki düşüş ve emtia fiyatlarındaki yükseliş içinse net tarih verdi.

Geçtiğimiz hafta içerisinde 100 doların üzerinde bir gerileme yaşayarak yatırımcısını hayrete düşüren altın fiyatları, bugün açıklanan tarım dışı istihdam verilerinin ardından son 7 ayın en düşük seviyelerini gördü.

Ancak yaşanan düşüşün etkisi dakikalar içerisinde tersine dönerken, emtia fiyatlarında cılız bir yükseliş hareketi başladı. Geçtiğimiz yıl yatırımcısını enflasyon karşısında korumayı başarsa da, beklenilen getiriyi sağlamaktan uzak bir performans sergileyen altın için bu yıl da arzu edilenin uzağında geçmekte.

Türkiye'de altın piyasalarının nabzını tutan İslam Memiş, yatırımcılara küresel gelişmelerin ardından hayati uyarılarda bulundu. Memiş, rekor üstüne rekor kıran Borsa İstanbul'da düşüş trendinin ne zaman başlayacağını söyleyerek, altın sahiplerine de yükseliş için tarih verdi. Elinde Türk lirası bulunduran yatırımcı için en iyi tercihi açıklayan uzman isim, şu ifadeleri kullandı...

BEKLENTİLERİN İKİ KAT ÜZERİNDE AÇIKLANDI

ABD'den gelen tarım dışı istihdam verileri 336 bin seviyesi ile beklentilerin iki kat üzerinde geldi. Bu gösteriyor ki, ABD'de resesyon bekleyenlerin daha gidecek çok yolu var. Ekonomi istenildiği kadar soğutulabilmiş değil ve işsizlik rakamları beklenen artışı göstermiyor.

Peki bütün bunların altın fiyatları ile alakası ne? Dünyada altın fiyatlarını belirleyen iki temel faktör var. Bunların ilki, 'güvenli liman' olan altına yönelik ilgiyi artırabilecek küresel, jeopolitik krizler, salgın hastalıklar ve savaş durumları.

Şu anda küresel bir kriz beklentisi gün geçtikçe artıyor olsa da, çok yakın tarihli bir tehlike kapıda gözükmüyor. Bu nedenle piyasaların gözü, altın fiyatlarını belirleyecek ikinci faktöre çevrilmiş durumda. Bu da ABD Merkez Bankası (Fed) tarafından atılacak faiz adımları.

Söylem gücü ile piyasaları manipüle eden ve altını çok uzun süredir baskılamayı başaran Fed, yılın geri kalan bölümünde yapacağı iki toplantıdan birinde mutlaka 25 baz puan faiz artıracak ve yılı bu şekilde bitirecektir.

"ELİNDE TL OLANLAR İÇİN EN İYİ YATIRIM ARACI BU"

Normal şartlarda bu artış, teorik olarak altın fiyatlarını daha da aşağıya çekmeli ancak işler böyle yürümeyecek. Çünkü piyasaların artık karnı yok ve Fed'in yapacağı faiz artırımını zaten çok önceden fiyatlamış durumda. Altın, gerçekçi olmayan bir düşüş yaşadı ve şu anda global ölçekte de dip fiyatlara inmiş vaziyette. Buradan altın almak, eşi benzeri rastlanmamış bir fırsat. O yüzden elinizdeki paranın büyüklüğüne bakılmaksızın, TL bulunduran yatırımcı için en büyük getiri altın tarafında olacaktır. Yalnızca yıl sonuna kadar yaşanacak yükselişler ile bile çok büyük bir getiriyi cebinize koymanız mümkün.

"BORSA İÇİN SERT DÜŞÜŞLERİN HABERCİSİ"

Borsa İstanbul, salı günü 8 bin 562 puana ulaşarak tüm zamanların rekorunu kırdı ancak sonrasında yaşanan kar satışları ve özellikle ABD'nin Türkiye'ye ait bir SİHA'yı savaş uçakları ile düşürmesiyle yaşanan çalkantı, piyasalarda da hafif bir tedirginlik yarattı ve düşüşler gördük.

Ancak dünya genelindeki tüm borsaları bekleyen çok daha büyük bir tehlike var. O da şu ki, son ayların yıldızı petrol fiyatları, çok sert şekilde düşüyor. 95 dolara ulaşan petrol fiyatları, baş aşağı çakıldı ve 83 dolara kadar indi. Bu gelişme akaryakıt fiyatlarında bir indirime neden olacak olsa da, asıl etkisini borsa tarafında göreceğiz.

Dünyada akaryakıt fiyatları yükselirse, borsalar yükselir. Aşağı yönlü inişlerde ise borsaların değer kaybettiğini görürüz. İki parite arasında güçlü bir ilişki var. SPK Başkanı yılın sonuna kadar 80 şirketin daha halka arzının olacağını söylüyor olsa da, borsaya yönelik ilgi, düşüşlerin önünü kesemeyecektir diye düşünüyorum.

Borsa çok fazla kazandırdı ve artık kazancının bir bölümünü geri çekmesi gerekiyor. Henüz tam anlamıyla kar satışları gelmiş değil ve 8 milyona yaklaşan yatırımcının önemli bir bölümünün acemi olduğunu düşündüğümüzde, yaşanacak düşüşlerde çok büyük panik satışları gelecektir. Bu yüzden gelecek haftalara yönelik 7 bin 500 puana kadar düşecek bir BIST100 endeks beklentim güncelliğini koruyor.

"ALTIN İÇİN FIRTINA TARİHİ 16 EKİM"

Şu an için ons tarafında aşılması halinde sert yükselişleri gerçekleştirecek 1880 dolar seviyesi karşımıza çıkıyor. Önümüzdeki hafta boyunca geniş bant aralığında hareketlerin devam edeceğini düşünüyorum ancak Ekim ayının ortasından itibaren altın, arkasına bakmayacak bir yükseliş serisine başlayacaktır.

Yıl sonuna kadar ons için söylediğimiz önce 1940 sonrasında 2000 dolar seviyeleri benim için hala kuvvetli şekilde durmaya devam ediyor. Bu yükselişler, dolar/TL paritesindeki güçlü duruşu da hesaba kattığımızda gram altın tarafında da çift yönlü bir ivmelenmeye yol açacaktır.


YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar