Elektrik faturalarında tartışma yaratan yeni dönem

Elektrik faturalarında tartışma yaratan yeni dönem
Elektrik faturalarında 'dağıtım bedeli' adı altında ödenilen giderler, yapılan yeni düzenlemeyle sadeleşme sebebiyle faturalardan çıkarılacak olması tartışma yarattı.

Elektrik faturalarından "dağıtım bedeli" bölümü çıkarılıyor. EPDK durumu 'faturada sadeleştirme' olarak yorumlarken uzmanlar faturalardaki şeffaflığın iyice ortadan kaldırıldığını söylüyor. Konu hakkında Sözcü'ye konuşan Elektrik Mühendisleri Odası eski Enerji Koordinatörü Olgun Sakarya söz konusu uygulamaya tepki gösterdi.

“ESKİ DÖNEME DÖNDÜRMEYE ÇALIŞIYORLAR”

2016 öncesinde bütün faaliyetlerin ayrı ayrı gösterildiğini söyleyen Olgun Sakarya, “Kayıp kaçak bedeli, dağıtım bedeli, enerji bedeli gibi her kalem faturada yer alıyordu. Daha sonra kayıp kaçak gibi bedellere çok ciddi bir kamuoyu tepkisi geldi. 2016 yılında yapılan değişiklik ile bu bedelleri değiştirerek iki kaleme indirdiler. Şimdi dağıtım bedeli üzerinden bir tartışma yürürken onu da kaldırıp en eski döneme döndürmeye çalışıyorlar.” dedi.

“DAĞITIM BEDELİ TEPKİSİNDEN KURTULMAK İÇİN YAPILAN BİR UYGULAMA”

Bu uygulamanın tamamen kamuoyunun gözünden kaçırılıp, tepkiyi azaltmak için yapılan bir uygulama olduğunu söyleyen Olgun Sakarya, “Bu fatura yapısının amacı bu olabilir. Son zamanlarda dağıtım bedeline bir tepki var ve bundan kurtulmak için yapılan bir uygulama olabilir. EPDK her geçen gün şeffaflıktan uzaklaşıyor. O zaman da insanın aklına ‘Neden özelleştirdiniz?’ sorusu geliyor.” ifadelerini kullandı.

AĞAOĞLU: ŞİRKETLER TÜKETİCİYİ PAZAR OLARAK GÖRMEYE BAŞLADILAR

Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu da Sakarya’nın açıklamalarına katıldığını belirtti. Sadeleşme yapılacaksa dağıtım bedelini gizleyerek değil, tüketiciyi gerçek anlamda bilgilendirecek hususlara yer verilmesi gerektiğini söyleyen Ağaoğlu, “Vatandaşa son ödediği iki ay arasındaki fark ve 12 aylık ortalamalar gösterilsin ki vatandaş daha iyi anlasın. Elektrik temel tüketim ürünüdür. Yüksek kâr marjıyla satılmasına hiçbir sosyal hukuk devleti göz yumamaz. Özelleştirmeden sonra şirketler vatandaşları pazar olarak görmeye başladılar. ” açıklamasında bulundu.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar