Ekonomist Civelek 'Ani duruş riski'ne dikkat çekti

Ekonomist Civelek  'Ani duruş riski'ne dikkat çekti
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile bağımsız akademisyenler tarafından oluşturulan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ağustos ayına ilişkin enflasyon verilerini kamuoyuyla paylaştı. TÜİK, Tüketici Fiyat Endeksi'ni (TÜFE) yıllık yüzde 80.21 aylık ise yüzde 1.46 olarak açıkladı. ENAG verileri ise tüketici enflasyonunu yıllık yüzde 181.37 aylık ise yüzde 5.86 olarak açıkladı.

EKONOMİST CİVELEK 'ANİ DURUŞ RİSKİ'NE DİKKAT ÇEKTİ

TÜİK enflasyon sepetini açıklamasa da ev eşyasında gerçekleştiği belirtilen artış dikkat çekti. Temmuz ayında ev eşyası kategorisi yüksek enflasyonda ulaştırma ve gıdadan sonra üçüncü sırada yer alıyordu.

Ağustos ayında ise aylık yüzde 3.67''lik artışla yıllık yüzde 92.02''ye ve ikinci sıraya yükselmiş durumda. Yaz mevsiminin etkisiyle gıda enflasyonu yüzde 90 ile üçüncü sırada yer alıyor. ENAG, ev eşyası kategorisinde soba fiyatlarındaki artışa dikkat çekerken TÜİK açıkladığı artışın hangi ürünlerden kaynaklandığını belirtmiyor.

İKİ KATA VARAN ARTIŞ...

Ev eşyaları ve elektronik malzemeler satan yaygın bir markette, bir ısıtıcı geçen yıl 260 liraya alınabilirken bu yıl aynı marka ve modelde ısıtıcı için 500 lira ödemek gerekiyor. 2 kata varan atış dikkat çekiyor. 

Elketrik ve doğalgaza da ardı ardına gelen zamlar yurttaşın endişesini artırdı. Sonbaharın ilk günü yapılan zamlarla faturalara yansıyacak bedel geçen yıla göre artacak. Bir ailenin aylık ortalama elektrik tüketimi 230 kilovat saat. 

GELİRİN YÜZDE 15''İ FATURAYA

Cumhuriyet''te yer alan habere göre, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makina Mühendisleri Odası (MMO) Başkanı Yunus Yener enerji faturalarına ilişkin yaptığı açıklamada bir ailenin ortalama elektrik ve doğalgaz faturasının 872 lira olacağını belirtmişti. Yener açıklamasında "Ankara’dan örnek verirsek, bireysel ısıtmalı bir konutun aylık doğalgaz faturası 456 TL; elektrik faturası 240 KWH için 416.30 TL, elektrik ve gaz fatura toplamı 872.30 TL’ye ulaşmıştır" ifadelerine yer vermişti.

Böylece bir asgari ücretli gelirinin yüzde 15''ini faturalara ödeyecek. Bir asgari ücretli bu faturayı ödeyebilmek için ortalama 30 saat çalışmak zorunda. 

DÜŞÜŞ EĞİLİMİ YANILTICI

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, sosyal medyadan yaptığı açıklamada enflasyonun hız kestiğini belirterek "Yüksek enflasyonu bir daha geri dönmemek üzere def edeceğiz" açıklamasında bulundu. Ekonomistler ise düşüş eğiliminin yanıltıcı olduğu görüşünde. Ekonomist Uğur Civelek, üretici ve tüketici enflasyonu arasındaki makasa dikkat çekerek, enflasyonun yükselmeye devam edeceğini hiperenflasyona az kaldığını belirtti.

Civelek, yurttaşların enflasyon baskısını çok ağır hissettiğini belirterek şöyle konuştu: "Yaşadığımız talep kökenli değil maliyet kökenli bir enflasyon. Üretici enflasyonunda ciddi artış var. Enerji fiyatlarına da yüklü zamlar geldi. Sanayici ya bu zamları yansıtacak ya da şarteli kapatacak. Maliyet kökenli üretici enflasyonu da tüketici fiyatlarına yansıyacak."

''EKONOMİ SİYASETÇİLERİN KEYFİNİ BEKLEYEMEZ''

Nebati''nin enflasyon açıklamasına da değinen Civelek "Bir masal aleminde yaşıyorlar. İstiyorlar ki yurttaşlar da günü kurtarmaya baksın. Bankalar döviz satsın, yurttaşlar döviz bozsun. Enerjiye gelen zamlar ortada, nakit ihtiyacı ortada, bankalar şirketlere kredi vermeyi kesti. Ekonomi siyasetçilerin keyfini bekleyemez. Rant düşkünlüğünden dolayı bu politikaya devam ediyorlar. Herkes kolay kazanç peşinde. Türkiye''de gayrimenkul rantı için hep borçlanmaya gidildi, daha fazla gidilecek yer kalmadı ama hâlâ bu rantı yaratmaya çalışıyorlar. Çarklar dönmüyor, bu duruma neden olanlar çözümün parçası olmayacak" diye konuştu.

''24 YILIN REKORU''

Yurttaşların borçluluğuna da değinen Civelek "Enflasyon için 24 yılın rekoru deniyor. İnsanların o zaman dayanma gücü vardı. 24 yıl önce her yüz kişiden 3''ü 4''ü borçluydu. Şimdi yurttaşların yarısı borçlu" dedi.  Civelek, artan borçlulukla enflasyona direnme gücünün de kalmadığını belirterek sözlerini şöyle noktaladı: "Sanayide ani duruş riski var. Ne şirketler ne bireyler borçlarını ödeyemiyor. Ateş olmayan yerden duman çıkmaz derler. Biz şu an sadece dumanı görüyor, mutfaktaki yangını bu kara kışta göreceğiz."

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar