Ekinezya nedir? Ekinezya faydaları nelerdir?

Ekinezya nedir? Ekinezya faydaları nelerdir?
Ekinezya bitkisinin sağlığa faydaları birçok kişi tarafından merak ediliyor. Peki ekinezya nedir, faydaları nelerdir? İşte detaylar…

Son yüzyıllardır Amerikan yerlileri tarafından kullanılan ekinezya, geleneksel tıpta önemli bir yere sahip olan bitkilerden biri olarak bilinir. Papatyagiller familyasından olan ekinezya bitkisi, çeşitli tıbbi kullanımlar için faydalarıyla dikkat çeker. Ekinezyanın toplamda dokuz farklı çeşidi vardır; ancak echinacea purpurea, echinacea angustifolia ve echinacea pallida, tıbbi anlamda kullanılan üç temel ekinezya türüdür. Bu üç tür, takviye edici gıdalar ve diğer ürünlerin yapımında tercih edilir.

Bitki, pembe ya da mor renkteki çiçekleriyle dikkat çekerken, kirpiyi anımsatan konik baş kısmındaki dikenler nedeniyle Yunanca "kirpi" anlamına gelen "echinos" kelimesinden türetilen ismiyle bilinir. Aynı zamanda "kirpi otu" olarak da anılan ekinezya, bitki içerisinde bulunan bileşikler sayesinde çeşitli faydalar sağlar. Bitkinin kökünde ve üst kısmında farklı bileşenler bulunur; kökte uçucu yağlar daha yoğunken bitkinin üst kısmı daha çok polisakkaritleri içerir.

EKİNEZYANIN FAYDALARI NELERDİR?

Ekinezya, içeriğindeki polisakkaritler, glikoproteinler, alkamidler, uçucu yağlar ve flavonoidler gibi bileşikler sayesinde bir dizi fayda sunar. Yapılan araştırmalar, ekinezyanın iltihaplanmayı azaltma, bağışıklık sisteminin normal işleyişini destekleme, kan şekeri seviyelerini düşürmeye yardımcı olma gibi özelliklerini göstermiştir.

Çeşitli araştırmalar, ekinezyanın bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkiler gösterdiğini ortaya koymaktadır. Özellikle beyaz kan hücrelerinin oluşumunu destekleyerek enfeksiyonlarla mücadelede katkı sağladığı belirtilmiştir. Soğuk algınlığı semptomlarını azaltma, enfeksiyonlarla mücadele, kan şekerini düşürme ve hatta anksiyeteyi azaltma gibi faydalarıyla öne çıkan ekinezya, aynı zamanda cilt sorunlarının giderilmesinde de kullanılabilir. Araştırmalar, ekinezya içeren cilt bakım ürünlerinin akne, egzama gibi cilt problemlerinde ve yaşlanma belirtilerinde etkili olabileceğini göstermiştir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar