Dünyanın en zengin 5 iş insanı 3 yılda servetlerini ikiye katladı

Dünyanın en zengin 5 iş insanı 3 yılda servetlerini ikiye katladı
Oxfam'ın İsviçre'nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda yayımlanan raporu, dünyanın en zengin beş iş insanının 2020'den bu yana servetlerini iki katından fazla artırdığını, bu artışın yanı sıra beş milyar insanın ise daha da yoksullaştığını ortaya koydu.

Raporda, Elon Musk, Bernard Arnault, Jeff Bezos, Larry Ellison ve Mark Zuckerberg gibi dünyanın en zengin beş kişisinin toplam servetinin 2020'den bu yana yüzde 114'lük bir artışla 464 milyar dolar artarak 869 milyar dolara ulaştığı belirtiliyor. Bu artışın saat başına 14 milyon dolar gibi dudak uçuklatan bir rakama denk geldiği vurgulanıyor. Buna karşılık, beş milyar insanın ücretlerinde reel olarak yüzde 0,2'lik bir azalma yaşandığı ifade ediliyor.

Raporda, dünya genelindeki en büyük 10 şirketin yedi tanesinin bir milyarder tarafından yönetildiği veya ana hissedarı olduğu ortaya konuyor. Ayrıca, en büyük 148 şirketin son üç yılda yüzde 52'lik bir kar artışı elde ettiği belirtiliyor, ancak bu artışın milyonlarca işçi için geçim sıkıntısı yarattığı ifade ediliyor.

Oxfam'ın raporu, kurumsal gücün, işçileri sıkıştırarak, zengin hissedarları daha da zenginleştirerek, vergiden kaçarak ve kamu kurumlarını özelleştirerek eşitsizliği artırmak için kullanıldığını belirterek, hükümetlere tekelleri kırmaları, aşırı kar ve servete vergi koymaları, yeni kurumsal düzenlemeler yapmaları çağrısında bulunuyor.

Ayrıca, raporda zenginlere uygulanacak servet vergisinin yılda 1,8 trilyon dolar gelir getirebileceği tahmin ediliyor. Oxfam International Geçici İcra Direktörü Amitabh Behar, raporla ilgili yaptığı değerlendirmede, "Bu eşitsizlik tesadüf değil. Milyarder sınıfı, şirketlerin, diğer herkesin zararına olmasına rağmen kendilerine daha fazla zenginlik sağlamasını temin ediyor... Hiçbir şirket ya da birey, ekonomilerimiz ve yaşamlarımız üzerinde bu kadar güce sahip olmamalıdır, açık olmak gerekirse hiç kimse bir milyar dolara sahip olmamalıdır" şeklinde konuştu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar