Dünyanın en hızlı bilgisayarına rakip geliyor

Dünyanın en hızlı bilgisayarına rakip geliyor
Dünyanın en hızlı süper bilgisayarı yakında daha yeni, daha hızlı bir rakip tarafından geride bırakılacak. Bilim insanları, kısa bir süre önce Bilim Veri İşlemcisi (SDP) adı verilen, eşleştirilmiş iki süper bilgisayarın ilki için mühendislik tasarımını ta

Kilometre Kare Dizisi (SKA) temsilcileri, bu süper bilgisayarların birlikte, Perth (Avustralya) ve Cape Town’da bulunan (Güney Afrika) radyo teleskop ağı tarafından toplanan büyük miktarda veriyi yöneteceğini ifade etti. Açıklamaya göre, bu iki bilgisayarın donanım, yazılım ve algoritmalarını geliştirmek için 11 ülkeden temsilcinin bulunduğu uluslararası bir araştırma ekibi beş yıl boyunca işbirliği yaptı.

Tamamlandığında, biri Perth’e ve diğeri Cape Town’a yerleştirilecek güç merkezi işlemcileri, yılda 600 petabayt (1 petabayt bir milyon gigabayta eşittir) veriyi işleyecek. SDP’nin proje yöneticisi Maurizio Miccolis, bunun ortalama bir milyondan fazla dizüstü bilgisayarın yapacağı işleme denk düştüğünü belirtti.

Peki ama yeni süper bilgisayar ne kadar hızlı olacak? 
İşlem hızı, saniye başına yüzer nokta işlemleriyle (floating-point operations) veya floplarla ifade edilir. Güçlü bir süper bilgisayarın performansı, petafloplar (saniyede 1 katrilyon hesaplama) ile; kişisel bilgisayarımızın hızı ise gigaflops ile ölçülür. Yani saniyede 1 milyar hesaplama cinsinden. 
Araştırmacılar, SDP’nin bir anda 250 petaflops (veya 250 katrilyon) hesaplamayla çalışacağını tahmin ederek, IBM Zirvesi’nde açıklanan son süper bilgisayardan yüzde 25 daha hızlı olacağı öngörüsünde bulundu. Miccolis, SDP için “dünyanın en hızlı süper bilgisayarı” tanımlaması yaptı.
SDP temsilcilerine göre, SDP rekor hızlarda muazzam miktarda radyo teleskop verisi taşıyacak ve aynı zamanda gürültüden sinyal almak için neredeyse gerçek zamanlı veri analizi yapacak. SKA’nın veri merkezinden Rosie Bolton, yaptığı açıklamada “SDP verinin bilgi olduğu yerdir” dedi ve ekledi, “Verileri anlamaya başladığımız ve detaylı astronomik görüntüler ürettiğimiz yer burasıdır.”

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar