Dünyanın en büyük bankası açıkladı: Dolar kuru bu tarihlerde 25-30 TL'ye çıkabilir

Dünyanın en büyük bankası açıkladı: Dolar kuru bu tarihlerde 25-30 TL'ye çıkabilir
ABD'nin ve dünyanın en büyük bankalarından biri olan JPMorgan'da görevli ekonomistlerin Türkiye hakkında hazırladığı rapor kamuoyu ile paylaşıldı. Raporda seçimlerin ardından Türkiye'de görülecek dolar/TL paritesi için 25-30 TL seviyelerinde tahminlere yer verildi.

Sinan Şahin / Günboyu

14 Mayıs''ta yapılacak seçimlere haftalar kala Türkiye''de yatırımcılar adeta hayatı durdurma noktasına geldi.

İktidara aday gösterilen iki ittifakın, ekonomide taban tabana zıt politikaları benimsiyor oluşu, yaşanacakları kestirmeyi oldukça zor hale getirirken, bir tarafı seçerek kumar oynamak istemeyen yatırımcılar, seçim gecesinin ardından sonuca göre harekete geçmek için aportta beklemeye devam ediyor.

Muhtemel senaryolar üzerine değerlendirme yayınlayan kuruluşlardan biri de ABD''nin en büyük bankalarından biri olan JPMorgan oldu. Kurumda görevli ekonomistler tarafından Türkiye''nin merkeze alındığı değerlendirme raporunda, 14 Mayıs''ta sandıktan çıkacak sonuçlara göre Türkiye ekonomisi için 2 farklı senaryo ortaya konuldu.

Rapora göre, Ortodoks politikalara güçlü dönüş durumunda dolar/TL''nin 25 seviyesine yükselmesi bekleniyor. Banka, bu senaryoda Türk hisse senetlerinin hali hazırda 4,5 olan F/K oranın 9,2''ye çıkacağını öngörürken dolar bazında 249,765 puan olan MSCI Türkiye Endeksi''nin 435,180 puana çıkacağını tahmin etti. Millet İttifakı''nın yayınladığı ''Ortak Politikalar Mutabakat Metni'' çerçevesinde gelecekte ekonomide ''Ortadoks politikaların'' merkeze alınacağı ilan edilmişti.

Buna karşın mevcut AKP hükümeti, faizleri artırmamakta kararlı olduğuna yönelik mesajları vermeye devam ederken, bu doğrultuda dolar/TL paritesinin daha fazla baskılanamayacağı ve 2021 Aralık''ta yaşanana benzer bir kur krizinin patlak vereceği vurgulandı.

MİLLET İTTİFAKI KAZANIRSA EKONOMİYİ NELER BEKLİYOR?

JP Morgan, Ortodoks politikalara ılımlı dönüş durumunda FK oranının 4,5''te kalacağını, MSCI Türkiye Endeksi''nin 178,008 puana gerileyeceği tahmininde bulundu. Bankanın ekonomistleri, ılımlı dönüş senaryosunda dolar kurunun 30 TL''yi göreceğini öngörüyor.

Ekonomistler, Türkiye''nin Ortodoks politikalara güçlü bağlılık gösterdiği ilk senaryoda ABD doları cinsinden MSCI Türkiye endeksinin yüzde 74 getiri üreteceğini öngördü. Ancak "Ortodoks politikalara ılımlı dönüş" öngören senaryoda ise MSCI Türkiye endeksine yüzde 29 düşüş olacağını tahmin etti.

Orta Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (CEEMEA) ve Gelişmekte olan Piyasalar (EM) hisse senedi dağılımında Türkiye için Nötr olmaya devam ettiklerini de ifade eden JPMorgan, yükseliş bekleyen yatırımcıların bankalar ve Koç Holding gibi farklı sektörlerde faaliyeti bulunan holdingleri tercih edebileceklerini belirtti.

"TÜRKİYE YABANCI YATIRIMCININ YENİ CAZİBE MERKEZİ OLABİLİR"

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, çok sayıda uluslararası fon yöneticisi ile görüştüğünü ve kendisinin Cumhurbaşkanı seçilmesi halinde Türkiye''ye çok büyük bir yatırım akışının geleceğini vaat etmişti. JPMorgan raporunda bu ifadeleri doğrulayan satırlara yer verilirken, Türkiye''nin geleneksel ekonomi politikalara yönelmesinin, son yıllarda düşen borsa ve yatırım oranlarını yeniden yukarı çıkaracak bir hareket olduğu hatırlatıldı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar