Dünyaca ünlü ekonomistten olay yaratan dolar tahmini! 2008 krizini ilk o bilmişti

Dünyaca ünlü ekonomistten olay yaratan dolar tahmini! 2008 krizini ilk o bilmişti
2008 yılında meydana gelen küresel krizi dünyada ilk bilenler arasında olan ve 'DR. Kıyamet' lakabıyla tanınan ABD'li ekonomist Nouriel Roubini, dolar hakkında çok konuşulacak bir çıkış yaptı.

2008 ve 2012 yılları arasında süren küresel mali krizi çok önceden öngörmesiyle ünlenen ve ''DR. Kıyamet'' olarak tanınan ABD''li ekonomist Nouriel Roubini, ABD dolarının dünyanın ana rezerv para birimi statüsünün tehlikede olduğunu söyledi.

Dünya ticaretinin dolara endeksli işleyişinin tehlikede olduğunu belirten Roubini, Financial Times için yazdığı bir makalede, henüz hiçbir para biriminin doları tamamen kaidesinden indiremediğini vurguladı ancak "ABD para birimi Çin yuanına karşı rekabet avantajını hızla kaybediyor" dedi.

"ÇİN YUANI YENİ REZERV PARA BİRİMİ OLACAK"

Roubini, yazısında “Ulusal güvenlik amaçlarıyla doların artan bir şekilde silah haline getirilmesi ve batı ile Çin, Rusya, İran ve Kuzey Kore gibi yıkıcı güçler arasında artan jeopolitik rekabet göz önüne alındığında, bazıları dolarsızlaştırmanın hızlanacağını iddia ediyor… ABD ve Çin''i çevreleyen iki jeopolitik etki alanına giderek daha fazla bölünen iki kutuplu bir para birimi rejiminin eninde sonunda tek kutuplu olanın yerini alması muhtemeldir ." ifadelerine yer verdi.

"ABD KENDİNİ BALTALIYOR"

Ekonomist, Washington''un uygulanan yaptırımlar nedeniyle kendi para biriminin cazibesini aktif olarak baltaladığını söyledi. Roubini, “Bir ülkenin rezerv para birimi statüsüne ulaşması için tam döviz kuru esnekliği ve uluslararası sermaye hareketliliği gerekli değildir…Ve Çin''in sermaye kontrolleri olabilirken, ABD''nin düşmanlar ve akraba dostlar arasında dolar varlıklarının cazibesini azaltabilecek kendi versiyonu vardır. . Bunlar arasında rakiplerine karşı mali yaptırımlar, ulusal güvenlik açısından hassas birçok sektör ve şirkete yönelik iç yatırımlara yönelik kısıtlamalar ve hatta birincil yaptırımları ihlal eden arkadaşlara karşı ikincil yaptırımlar yer alıyor ” sözlerini aktardı.

YUAN TİCARETİ ZİRVE YAPTI

Roubini ayrıca Çin''in yabancı ortaklarıyla yuan işlemlerini hızlandırdığına dikkat çekti ve bu eğilimin muhtemelen devam edeceğini, daha fazla gelişmekte olan piyasa ekonomisinin "yuan" cinsinden petrol ticareti yapma ve rezervlerinden daha büyük bir paya sahip olma kabiliyetini memnuniyetle karşılayacağını belirtti.

FT makalesinde en dikkat çekici kısımlardan biri olarak "CBDC''ler, Alipay benzeri ödeme sistemleri, Çin ile ortakları arasındaki takas hatları ve SWIFT mesajlaşma sisteminin ulusal analogları gibi yeni teknolojilerin " iki kutuplu bir küresel para ve finans sisteminin gelişini hızlandıracak" vurgusu öne çıktı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar