Dolar sahiplerine kara haber: Dolar kuru tepetakla olacak!

Dolar sahiplerine kara haber: Dolar kuru tepetakla olacak!
2-3 Mart tarihlerinde yapılan toplantılarda alınan kararlar ile dolar endeksinin geleceğine yönelik işaretler veren FED'in ardından, bugün de Avrupa Merkez Bankası'ndan yatırımcıları ilgilendiren hayati duyurular yapıldı. Dolar sahipleri, ECB'nin 'enflasyon' açıklaması sonrasında büyük bir paniğe kapılırken, kurda yaşanacak tablo giderek kesinlik kazanmaya başladı.

Coşkun Çelik / Günboyu

ABD Merkez Bankası (FED), son aylarda gelen ekonomik veriler doğrultusunda faiz artırım hareketine son vermeye hazırlanıyor. Dün açıklanan kararda, 2-3 Mart tarihli toplantıdan 25 baz puanlık faiz artırımı kararı çıktığını açıklayan FED Başkanı Powell, ilerleyen süreçte gelecek verilere göre adımlar atılacağını ilan etti.

ABD''de başlayan bankacılık kriziyle birlikte ekonomik verilerin giderek normale dönmesi ve enflasyonun hızlıca düşmeye başlaması, piyasalarda dolar endeksi için beklentiyi negatife çevirirken, mayıs ayındaki toplantının ardından yeni yıla kadar herhangi bir faiz değişikliği yapılmayacağı yönünde beklentinin oluşmasına neden oldu.

Bu doğrultuda yeni fiyatlamalara yönelen piyasalar adeta çil yavrusu gibi dolardan kaçarken, altında büyük bir ilgi patlaması yaşandı. Ons altın gün içerisinde 2080 dolar bandına dayanarak tarihi zirvesini görürken, bir hamle de Avrupa Merkez Bankası''ndan (ECB) geldi.

Avrupa, yüksek enflasyonla mücadele edebilmek ve Euro bölgesindeki ekonomiyi kontrol altına alabilmek için faiz artırımına FED''den daha geç başlamıştı. Bu nedenle, bugün yapılan toplantıdan 25 baz puanlık artış kararı çıkmış olsa da, ECB Başkanı Christine Lagarde, Avrupa''nın daha gidecek çok yolu olduğunu belirterek, Avro Bölgesi''ndeki enflasyonla mücadele için parasal sıkılaştırmaya "ara vermediğini" söyledi.

Bir başka deyişle yapılan açıklama, gelecek aylarda faiz artırımının devam edeceği şeklinde yorumlanırken, FED''in söz konusu uygulamalara son verecek olması, gelecek aylarda Euro/dolar paritesinde yükselişin yaşanacak oluşunu kaçınılmaz hale getirdi.

DOLARDAN KAÇIŞLAR HIZLANDI, YAZ AYLARINDA EURO REKORA KOŞACAK

Şu an için 1.10 olan Euro/dolar paritesi için yaz sonunda 1.20 seviyeleri muhtemel görülürken, yatırımcılar ECB''nin aldığı karara yönelik gerekçelerini açıklamasının ardından dolardan büyük bir kopuş yaşamaya devam ediyor. Her ne kadar uluslararası finans kuruluşlarına göre dolar/TL paritesi seçim sonrasında 24-25 liraları test edecek şeklinde yorumlansa da, Euro, altın ve kripto paraların dolardan çok daha büyük bir getiri sağlaması muhtemel gözükmekte.

Para piyasaları, çoğunlukla 25 baz puanlık faiz artırımını fiyatlarken, önceki faiz artışlarının ekonomide etkisini göstermeye başlamasına karşın ECB''nin faiz oranlarını artırması dikkati çekti.

ECB''nin faiz artırım hamlesi, ABD Merkez Bankası''nın (Fed) dün politika faizini 25 baz puan artırarak 16 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5-5,25 aralığına yükseltmesinin ardından geldi.

ECB, aldığı 7. faiz artırımı kararıyla Euro Bölgesi''nde geçen ay yüzde 7 olan enflasyonun daha da artmasına tepki verirken, gelecekte yapılacak hamleler konusunda ise herhangi bir işaret göstermedi.

ECB karar metninde, Banka''nın, enflasyonun yüzde 2 olan orta vadeli hedefe dönmesini sağlamak için yetkisi dahilindeki tüm enstrümanları ayarlamaya hazır olduğu belirtilerek, "Banka Yönetim Konseyi, uygun kısıtlama düzeyi ve süresini belirlemek için verilere dayalı bir yaklaşım izlemeye devam edecek." denildi.


YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar