Dolar sahipleri bunu beklemiyordu: Dolar kurunda 16 yıl sonra bir ilk yaşandı!

Dolar sahipleri bunu beklemiyordu: Dolar kurunda 16 yıl sonra bir ilk yaşandı!
ABD Merkez Bankası (Fed), 2-3 Mayıs tarihli toplantılarında aldığı kararları duyurdu. 25 baz puanlık faiz artırımıyla birlikte ABD'de son 16 yılın en yüksek faiz seviyesine ulaşılırken, ekonomistler alınan kararın dolar kuruna nasıl bir etkisi olacağını değerlendirdi.

Mehmet Akif Erdem / Günboyu

ABD Merkez Bankası (Fed), piyasaların beklentisi doğrultusunda 25 baz puanlık faiz artırımına imza atarak sürpriz yapmadı.

Günler öncesinden kararı fiyatlayan piyasalar, FED Başkanı Powell''ın duyurularından sonra herhangi bir aksaklık yaşamazken, alınan kararın dolar sahipleri için ne anlama geleceğini ekonomistler açıkladı.

ABD''de Mart ayında patlak veren bankacılık kriziyle birlikte piyasalardan yüklü miktarda transfer gerçekleşirken, yatırımcıların büyük bir bölümü birikimlerini altın ve kripto paralara kaydırmıştı. Bu doğrultuda ons altın hızla yükselerek 2050 dolar bandını test ederken, Silikon Vadisi Bankası''nın iflası ile başlayan sürece birkaç banka daha eşlik etse de kriz, domine etkisi yaratmadan söndürüldü ve küresel çapta korkulan bir krize dönüşmedi.

Her ne kadar ABD''den gelen sinyaller bankacılık sistemi adına olumlu bir seyir izlemiş olsa da, iflas furyası ile başlayan altın yükselişi geri çekilmedi. Xauusd paritesi gün içerisinde 2035 dolar seviyelerini görürken, uzmanlar gelecek aylarda altında tarihi rekorların peş peşe yaşanacağı görüşünde hemfiir.

DOLAR SAHİPLERİ KÖŞEYİ DÖNECEK!

Yılın ilk aylarından itibaren uluslararası sermaye kuruluşlarının beklentisi, Fed''in son kez mayıs ve haziran aylarında 25 baz puanlık faiz artırımı yapacağı yönünde gerçekleşse de, son aylarda gelen ABD merkezli ekonomik veriler, Fed''in hedeflediği soğumanın ekonomide meydana geldiğini gözler önüne serdi. Bu doğrultuda değişik bir pozisyon almaya başlayan piyasalar, mayıs ayında yapılacak toplantıdan 25 baz puanlık faiz artırımı çıkacağını ve yıl sonuna kadar yeni bir değişikliğe imza atılmayacağını öngörmeye başladı.

Tahmin edilen senaryonun gerçekleşmesi halinde, dolar endeksinde dikkate değer bir gerileme beklenirken, altın fiyatlarının uluslararası piyasalarda sert bir yükselişe imza atacağı tahmin ediliyor. Türkiye''de altın yorumlarıyla öne çıkan İslam Memiş, ons altın için yıl sonu hedefinin 2350 dolar seviyeleri olduğunu açıklarken, gram altında ise 1550-1650 lira dirençlerinin kırılmasının mümkün olduğunun altını çizdi.

Belirsizlik ortamlarında yatırımcıların ilk tercihi olan ''güvenli liman'' altın, Türkiye''de yapılacak 14 Mayıs seçimlerinden önce yeniden zirveye yerleşmiş durumda. Ekonomi yönetiminin seçim sonuçlarına göre 180 derece değişebilecek olması karşısında varlık sahipleri, birikimlerini bu değişimden en az etkilenecek olan emtialara yönlendirirken, gram ve çeyrek altın fiyatlarında ise yaz ayları itibariyle yeni rekorlar beklenmeye devam ediyor.

HAZİRAN''DA ALTIN REKORA KOŞACAK

Sandıktan zaferle çıkan kim olursa olsun, uluslararası finans kuruluşlarının raporlarına göre Türkiye''de dolar/TL paritesinin 24-25 liralara çekilmesinin muhtemel oluşu, dolar kuruna endeksli olan gram ve çeyrek altın fiyatlarında da otomatik bir yükselişi beraberinde getirecek. Buna ek olarak, Fed kararları sonrasında ons altının da yükseleceği yönünde beklenti oluşması, altın fiyatlarında çift kollu bir artışın habercisi olarak yorumlandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), tarafından sürdürülen döviz ve emtia alım-satım işlemlerine yönelik kısıtlayıcı kararlar neticesinde piyasadaki kur ile Kapalıçarşı''da ortaya çıkan kur arasında yüzde 5''in üzerinde bir fark meydana gelirken, seçimlerin ardından söz konusu makasın spot piyasalardaki fiyatlara doğru kapanması beklenmekte. Bu nedenle ekonomist Memiş, 1350 lira altından yapılacak alımlar için ''büyük bir fırsat'' ifadelerini kullanırken, yatırımcıların yıl sonuna kadar bir daha bu kadar uyguna altın bulmasının mümkün olmadığı noktasında uyardı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar