Dolar ne kadar oldu?

Dolar ne kadar oldu?
Dün Merkez Bankası'nın swap piyasasında TL faizini aşağı çekmesi sonrası 6,09 seviyesine kadar çıkan dolar kuru, bu güne 6,06 seviyesinde başladı.

Piyasalar YSK’nın İstanbul seçimine yönelik gerekçeli kararını ve seçim sürecini izlerken, jeopolitik risk olarak öne çıkan S-400 ve F-35 konusundaki gelişmeler ve ABD ile ilişkiler yakından takip ediliyor.

Dolar/TL saat 08:30 itibarıyla 6.0573 / 6.0626 seviyesinde işlem görüyor. Doların söz konusu seviyelerde seyri devam ediyor.Diğer taraftan yurtiçinde TL’de baskı unsuru olan, son dönemde yavaşlasa da altı aydır aralıksız devam eden lokallerin döviz biriktirme eğilimine yönelik önlemler takip ediliyor.Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) dün itibariyle gerçek kişiler tarafından yapılan 100,000 dolar üzerindeki döviz alımı işlemlerinin bir iş günü valörlü gerçekleşeceğini bildirdi.

Yazıda kararın, “Finansal piyasaların istikrarlı işleyişine ve kredi sisteminin etkin çalışmasına katkıda bulunulmasını ve olası spekülatif işlemlerin önlenmesini teminen” alındığı belirtildi.Birçok bankacı kararın sermaye kontrolüne yönelik endişe yarattığına, mevcut sorunlara kısa vadeli bir bakış getirdiğine, etkisinden ziyade yarattığı izlenimin olumsuzluğuna dikkat çekti. 

SERMAYE KONTROLÜ DARLIK, BEREKETSİZLİK, KISIT DEMEKTİR

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, serbest piyasa ekonomisinin bütün dinamiklerine sonuna kadar bağlı kalınması gerektiğini belirtti.

Gaziantep Sanayi Odası’nda yaptığı konuşmanın yer aldığı basın bülteninde Bali şu ifadeleri kullandı: “Serbest piyasa bolluk demektir, bereket demektir. Kontrol darlık, bereketsizlik demektir, kısıt demektir. Çünkü gerçekte olmayabilecek talepleri uyarır, fiili hale getirir. Bir şeyin kısıtlı olduğu, olabileceği hissini verdiğiniz andan itibaren insan organizması dahi savunma refleksiyle bunu ihtiyacının üzerinde talep etmeye başlar,”

Bali, bunun için, serbest piyasanın ilkelerine ve dinamiğine sonuna kadar bağlı kalmanın önemli olduğuna dikkat çekti: “Kısa dönemlerde arzu etmediğimiz sonuçları hemen vermiyor diye, biraz meşakkatli olabilecek bu yoldan vazgeçmemeliyiz. Bazen daha farklı uygulamaların kısa sürede sonuç verebilir olması pratik gelebilir ama kalıcı olamaz. Daha kötüsü tahrip edicidir. Onun için önemli olan, bu ortamı sağlayabilmek.”

KUR YÜKSELİYOR

Yurt içinde birkaç gündür TL açısından olumsuz haber akışına rağmen dolar/TL’nin dar bantta hareket ettiğini söyleyen bir bankacı şunları kaydetti: “Bugün ise TL’ye özgü bir negatif hareket görüyoruz. Yurt dışında şu an için çok olumsuz bir hava yok. Ancak dün TCMB’nin repo ihalesi açması ve S-400 ile ilgili haber akışı TL’de görünümü tekrar bozdu. Kurun 6.10’un üzerinde ne kadar kalıcı olacağı önemli. Bu hafta tekrar 6.12-6.13 seviyelerine hareket görürsek, TL için pozitif olmayacaktır. Öte yandan bu akşam açıklanacak FOMC tutanakları da izlenecek.”

Dolar/TL dün Merkez Bankası’nın ek sıkılaştırmayı bırakacağı kararı ardından 6.04’lü seviyelerden 6.0860’a kadar yükseldi. Bu sabah 6.07 civarında seyreden dolar/TL 6.1068’e kadar yükseldikten sonra saat 14:51 itibariyle 6.1023 seviyesinden işlem gördü.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar