Dış ticaret haddi martta arttı

Dış ticaret haddi martta arttı
Mart ayında geçen yılın aynı dönemine göre, ihracat birim değer endeksi yüzde 1,4 azalırken, ithalat birim değer endeksi yüzde 2 geriledi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayına ait dış ticaret endekslerini kamuoyuyla paylaştı. Buna göre, ihracat birim değer endeksi, geçen yılın aynı dönemine göre mart ayında yüzde 1,4 azaldı.

Endeks, Mart 2023'e kıyasla gıda, içecek ve tütünde yüzde 0,6 artarken, yakıtlarda yüzde 2,3 artış gösterirken, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 2,3, imalat sanayisinde (gıda, içecek, tütün hariç) ise yüzde 1,9 oranında azalış yaşandı.

İthalat birim değer endeksi ise mart ayında yıllık bazda yüzde 2 düşüş gösterdi.

Aynı döneme göre, gıda, içecek ve tütünde yüzde 7,7 azalırken, yakıtlarda yüzde 3,4, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 5,1, imalat sanayisinde (gıda, içecek, tütün hariç) ise yüzde 3,1 oranında düşüş yaşandı.

Miktar endekslerine göre, ihracat miktar endeksi mart ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,8 azaldı. Bu dönemde gıda, içecek ve tütünde yüzde 2,3 artarken, yakıtlarda yüzde 30,8 artış gösterirken, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 9, imalat sanayisinde (gıda, içecek, tütün hariç) ise yüzde 4 azalış kaydedildi.

İthalat miktar endeksi ise mart ayında yıllık bazda yüzde 4,4 düşüş gösterdi. Bu dönemde, gıda, içecek ve tütünde yüzde 19,5, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 6,6, yakıtlarda yüzde 2,6, imalat sanayisinde (gıda, içecek, tütün hariç) ise yüzde 1,5 oranında azalış yaşandı.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış verilere göre, ihracat miktar endeksi mart ayında yüzde 0,5 azalarak 154,7 olarak belirlendi. Aynı döneme göre, ihracat miktar endeksi yüzde 5,3 artışla 162,6 oldu.

İthalat miktar endeksi ise mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış verilere göre mart ayında yüzde 3,5 artarak 128,5'e yükseldi. Aynı döneme göre, ithalat miktar endeksi yüzde 2,2 artışla 132,3 olarak hesaplandı.

İhracat birim değer endeksinin ithalat birim değer endeksine bölünmesiyle hesaplanan dış ticaret haddi, geçen yılın aynı dönemine göre 0,5 puan artışla 87,2 olarak kaydedildi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar