Devlet, 'istilacı balon balığı' avlayanlara para ödeyecek

Devlet, 'istilacı balon balığı' avlayanlara para ödeyecek
İstilacı balon balığının avlanması için verilmekte olan destek tutarı adet başına 12,5 TL'den 25 TL'ye çıkarıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan yeni bir karar, balon balığı avcılarına destek sağlayacak.

Balon Balığı Avcılığının Desteklenmesi Hakkındaki Karar kapsamında, balon balığını avlayan balıkçılara tane başına 25 TL, diğer türleri avlayanlara da 10 TL destek ödemesi yapılacak.

Karar, 2024, 2025 ve 2026 yıllarını kapsayacak şekilde geçerli olacak. Balon balığı avı yapan balıkçılara sağlanacak destek ödemeleri, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın tarımsal destekleme bütçesinden karşılanacak.

Balon balığı, Tetraodontidae ailesine ait bir balık türüdür ve özellikle Lagocephalus sceleratus adlı türü son derece zehirli olarak bilinir. Ülkemiz denizlerinde 2000'li yılların başında tespit edilen bu balıkların dikenlerinde zehir bulunmamakla birlikte, etleri tetrodotoksin adlı kimyasal madde nedeniyle insan sağlığına zarar verebilir. Bu balıklar, tehlikeli durumları önlemek amacıyla kendilerini şişirerek normal büyüklüklerinin birkaç katına ulaşabilirler.

Balon balığı avcılığını destekleyen yeni karar, bu balıkların kontrol altında tutulmasına ve deniz ekosistemine olan olumsuz etkilerinin azaltılmasına katkı sağlamayı amaçlıyor. Balıkçılara sağlanacak destek ödemeleri, bu hassas konudaki bilinçlenmeyi ve sürdürülebilir avcılığı teşvik etmeyi hedefliyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar