Deprem sonrası flaş karar! Bu maaşlar erken yatacak

Deprem sonrası flaş karar! Bu maaşlar erken yatacak
Türkiye'yi kahreden Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan son dakika açıklamasına göre, İşsizlik Ödeneği ve Yarım Çalışma Ödeneği ödemelerinin öne alındığı belirtildi. İşsizlik maaşları bu tarihte hesaplara yatacak. Peki işsizlik maaşı ne kadar? Ne zaman yatacak? İşte detaylar...

Haber Global''ın haberine göre; Merkez üssü Elbistan ve Pazarcık olan aynı anda 10 ilimizi vuran deprem felaketinin bilançosu her geçen saatte artıyor. Bölgede yüzlerce bina yerle bir olurken binlerce vatandaşımız hayatını kaybetti. Sağ kalan vatandaşlara yönelik yardım çalışmaları devam ederken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan son dakika açıklaması milyonlarca kişinin yüzünü güldürdü. İşsizlik ve yarım çalışma paraları erken yatacak. Tarih belli oldu, hemen hesaplarınızı kontrol edin. Peki İşsizlik maaşları ne zaman yatacak? 2023 işsizlik maaşları ne kadar? İşte detaylar...

YARIN HESAPLARA YATIYOR
Tüm Türkiye''yi derinden sarsan ve binlerce vatandaşımızın hayatını kaybettiği deprem felaketinde yaralar sarılmaya devam ediyor. Depremzedelerin mağduriyetlerini gidermek için çalışan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yaptığı son dakika açıklaması ile milyonlarca kişinin yüzünü güldürdü. Yapılan açıklamada İşsizlik Ödeneği ve Yarım Çalışma Ödeneği ödemelerinin 15 Şubat yani yarın yatacağı kaydedildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
“Depremden etkilenen illerimizde; İşsizlik Ödeneği ve Yarım Çalışma Ödeneği ödemeleri 15 Şubat 2023 tarihinde yapılacaktır. Geçmiş olsun Türkiye.”

İŞSİZLİK ÖDENEĞİ NE KADAR OLDU?
Sigortalı çalışanlara yasada belirtilen şartları taşımaları halinde işsiz kaldıkları dönem için belirli süre ve miktarda işsizlik maaşı ödemesi yapılıyor. Yeni asgari ücretten etkilenen kalemlerin başında gelen işsizlik ödeneğinde sigortalının son 4 aylık prime esas kazançları dikkate alınıyor.

2023 yılında en az 4 ay çalışan bir işçi için; işsiz kalması ve gerekli şartları taşıması halinde işsizlik ödeneğinin alt sınırı asgari ücretin yüzde 40''ı, üst sınırı ise yüzde 80''i olarak hesaplandığı için yeni asgari ücretle işsizlik ödeneğinin en düşüğü 4 bin 3 lira, en yükseği ise 8 bin 6 lira şeklinde uygulanacak. Bu rakamlardan binde 7,59 oranında damga vergisi kesintisi yapılacak.

İŞSİZLİK ÖDENEĞİ NASIL HESAPLANIR?
Günlük işsizlik ödeneği, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde 40’ı olarak hesaplanmaktadır.

Bu şekilde hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının %80’ini geçememektedir.
İşsizlik ödeneği damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmamaktadır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar