Denizli’de 5,5 büyüklüğünde deprem

Denizli’de 5,5 büyüklüğünde deprem
Denizli'nin Acıpayam ilçesinde 5,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem nedeniyle Oğuz ve Yeşildere mahallelerinde eski toprak yapılardan bazıları yıkıldı ve çatlaklar oluştu.

Denizli’de 5,5 büyüklüğünde deprem

Denizli'nin Acıpayam ilçesinde 5,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Karahöyük Mahallesinde bazı evlerde hasar oluştu.

Denizli'nin Acıpayam ilçesinde 5,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından (AFAD) yapılan yazılı açıklamaya göre, saat 09.34'te merkez üssü Acıpayam ilçesi olan 5,5 büyüklüğünde deprem kaydedildi.

Sarsıntının yerin 11,36 kilometre derinliğinde meydana geldiği belirlendi.

Öte yandan saat 09.38 ve 09.41'de merkez üssü Acıpayam olan 4,8 ve 4,5 büyüklüğünde iki deprem daha meydana geldi.

DENİZLİ VALİLİĞİNDEN AÇIKLAMA

Denizli Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, saat 09.34'te meydana gelen ve merkez üssü Acıpayam ilçesi olan 5,5 büyüklüğündeki depremin ardından Valilik koordinasyonunda Acıpayam Kaymakamlığı, İl Jandarma Komutanlığı, AFAD, İl Sağlık Müdürlüğü, Kızılay Başkanlığı, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü başta olmak üzere ilgili tüm kurumlardan görevlilerin deprem bölgesine intikal ettiği ve çalışmalara derhal başlandığı belirtildi.

Açıklamada, deprem sırasında meydana gelen hasarla ilgili şu bilgilere yer verildi:

"Karahöyük, Oğuz ve Uçarı Mahallelerinde çoğu kullanılmayan olmak üzere yaklaşık 30 evde yıkıntı oluştu. Yıkılan ahırda 2 büyükbaş hayvan telef oldu. Alaattin, Kurtlar ve Oğuz Mahallelerindeki 3 camimizde de hasar tespit edildi. Depremde can kaybı yaşanmamış olup üç vatandaşımız hafif yaralanmıştır."

Valilik koordinasyonunda ilgili tüm kurumların, eş güdüm içerisinde bölgede hasar tespit ve diğer çalışmalara devam ettiğine dikkat çekilen açıklamada, ortaya çıkan ihtiyaçların da anında giderildiği kaydedildi.

Yeniköy Muhtarı Mehmet Biçer ise 151 haneli köyde deprem sonucu ilk belirlemelere göre 6 evde hasar oluştuğunu, diğer evlerde de duvar çatlakları görüldüğünü, hasar tespitinin devam ettiğini dile getirdi.

Deprem nedeniyle il genelinde öğrenciler sınıflardan dışarıya çıktı, derslere ara verildi. Acıpayam ilçesinde de eğitime bugün ara verildi.

Öte yandan 5,5 büyüklüğündeki depremin ardından bölgede büyüklükleri 2,1 ile 4,8 arasında değişen 9 artçı deprem yaşandı.

"EKİPLERİMİZ BEŞ AYRI NOKTADA ÇALIŞMALARINI VE TESPİTLERİNİ YAPIYOR"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, deprem dolayısıyla hiçbir can kaybımız olmadığı, 3 yaralı vatandaşın bulunduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Tabii bu depremler kentsel dönüşümün ülkemiz için ne kadar gerekli olduğunu gösteriyor. Arkadaşlarımızla ve Valimizle görüştüm. Metruk binalarda yıkılmalar var, onun dışında herhangi bir hasar olmadığı bilgisi verildi. Çatılardan düşen kiremitlerden ve malzemelerden kaynaklanan yaralanmalar var. Ekiplerimiz beş ayrı noktada çalışmalarını ve tespitlerini yapıyor."

"DEPREM NEDENİYLE 10 EVDE HASAR VAR"

Denizli Valisi Hasan Karahan, gazetecilere yaptığı açıklamada, depremin meydana geldiği ilçede, şu ana kadar can kaybı yaşanmadığını belirtti.

"İlk verilere göre, yaklaşık 10 evde hasar var, önemli bir kısmı metruk eski köy evleri. Bazı evlerde çatlamalar olduğu söyleniyor. Kiremit düşmesi ya da balkondan atlama şeklinde hafif yaralı 3 vatandaşımız var." diyen Karahan, ayrıca köy camisinin de minaresinin yıkıldığını kaydetti.

Olay yerinde Denizli Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin yanı sıra AFAD, Kızılay ve sivil toplum kuruluşlarının bulunduğunu aktaran Karahan, "Ekiplerimiz enkazı temizleme ve vatandaşın ihtiyaçlarını karşılamak üzere orada konuşlandı. Akşama kadar vatandaşımızı yerleştireceğiz." ifadesini kullandı.

Vali Karahan, yaralıların hayati tehlikesinin bulunmadığını söyledi.

TÜRK KIZILAY EKİPLERİ BÖLGEYE HAREKET ETTİ

İzmir'de konuşlu Kızılay Bölge Afet Müdahale ekipleri, deprem haberinin ardından Denizli'nin Acıpayam ilçesine hareket etti.

Kızılay Denizli Şube görevlileri deprem bölgesinde ilk incelemelere başlarken, bölgede ihtiyaca yönelik sıcak yemek ve barınma üniteleri de hazır hale getirildi.

"HAFİF YARALANAN 3 VATANDAŞIMIZ VAR"

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Mehmet Güllüoğlu, Twitter hesabından Denizli'nin Acıpayam ilçesinde meydana gelen depreme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Deprem olduğu andan itibaren gelişmeleri takip ettiklerini belirten Güllüoğlu, "Ekiplerimiz ilçe merkezinde ve civar köylerinde incelemelerini sürdürüyor. Şu ana kadar herhangi bir can kaybı bilgisi ulaşmadı. Hafif yaralanan 3 vatandaşımız var." ifadelerini kullandı.

Kullanılmayan bazı kerpiç evlerin yıkıldığını, bazı binalarda ise hafif hasar oluştuğunu bildiren Güllüoğlu, hasar tespit çalışmaları ile incelemelerin devam ettiğini kaydetti.

Denizli ve çevre illerdeki vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini ileten Güllüoğlu, "Yaşadığımız her bir binanın, şehirlerde de köylerde de sağlam olması gerekiyor. Bir deprem ülkesinde yaşıyoruz. Şu ana kadar en büyüğü 4,8 olmak üzere 31 artçı deprem oldu." mesajını paylaştı.

"İLK SAATTE 28 ARTÇI DEPREM MEYDANA GELDİ"

Öte yandan, deprem hakkında AFAD Başkanlığından da yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, AFAD-TDVM'den (Türkiye Deprem Veri Merkezi) alınan verilere göre, Denizli'nin Acıpayam ilçesinde bugün saat 09.34'te 5,5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiği belirtildi.

İlk belirlemelere göre, dolaylı olarak hafif yaralanan vatandaşların bulunduğu, bazı kerpiç evler ile ahırların yıkıldığı bildirilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"İlk saatte en büyükleri 4,8, 4,5 ve 4,2 olan 28 artçı meydana gelen deprem sonrası İçişleri Bakanlığı AFAD koordinasyonunda AFAD Denizli, itfaiye, sağlık ve emniyet ekipleri alanda çalışmayı sürdürüyor. Denizli'nin Acıpayam ilçesinde meydana gelen 5,5 büyüklüğündeki depremin gerçekleştiği noktaya en yakın yerleşim yerinin 2,8 kilometre ile Acıpayam'ın Yeniköy'ü olduğu tespit edildi. AFAD Denizli ekiplerine takviye amacıyla AFAD İzmir ve AFAD Afyonkarahisar Arama Kurtarma Birliklerinden iki ekip yola çıkarıldı."

Açıklamada, yer kabuğunun 10,76 kilometre altında gerçekleşen depremin, Aydın, Burdur, İzmir, Antalya ve yakın çevrede de hissedildiği belirtildi.

Depremin ardından AFAD Denizli'nin yanı sıra çevre il ve ilçelerdeki birimlerle 4,5G, uydu ve telsizle haberleşildiği bildirildi.

'DEPREMİN ARTÇILARI BİRKAÇ AYDA SONLANIR'

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ziyadin Çakır, AA muhabirine açıklama yapan Çakır, Batı Anadolu'nun buzlu cam kırığı gibi olduğunu, her yerinde fay bulunduğunu söyledi.

Bu bölgenin her yerinde bu tür depremlerin meydana gelebileceğini ifade eden Çakır, "Bugünkü depremin meydana geldiği yerde bilinen bir fay hattı yok ama bölgede irili ufaklı küçük faylar gözüyor. Bu depremin yaşandığı fay, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünün (MTA) aktif fay haritasında görünmüyor. Bu o bölgede fay olmadığı anlamına da gelmiyor. Uzun tekrarlanmalarla kırılan bazı faylar olabiliyor. Yavaş bir faydır. Belki 1-2 bin yılda bir deprem üretiyordur. Bu nedenle izleri yer yüzünde çok belli olmuyor." diye konuştu.

"BİLİNEN AKTİF FAYLAR BİRBİRİNİ TETİKLEYEBİLİR"

Prof. Dr. Ziyadin Çakır, Ege Bölgesi'nde bilinen aktif fayların birinin Menderes boyunca uzanarak Denizli, Aydın, İzmir ve Ege Denizi'ne kadar olan bölgede, diğerinin de kuzey kısımdaki Alaşehir havzası, Sarıgöl ve Salihli'ye kadar devam ettiğini anlattı.

Bu faylarda kırılma yaşandığında diğerini etkileyebildiğini vurgulayan Çakır, şöyle devam etti:

"Ancak Acıpayam'da depremin yaşandığı yerde büyük bir fay hattı söz konusu değil. Etrafında tetikleyebileceği bilinen bir fay yok. Bu depremden sonra artçılar yaşanacaktır. Ana depremin henüz mekanizması belli değil. Burası genişlemeli bölge. Çökmelere neden oluyor. Bodrum'da veya Ege'nin çeşitli yerlerinde bu tür depremler olmuştur. Bu depremin 5,3- 5,4 büyüklüğüne kadar çıkabilecek artçıları birkaç ay içerisinde sonlanır."

Prof. Dr. Ziyadin Çakır, bu bölgede düz alanlar gevşek dolgu malzemesinden oluştuğu için binalar açısından risk oluşturabileceğini belirterek, yamaçlarda ise sert kireç taşlarının bulunması nedeniyle zeminde sıkıntı yaşanmayacağını söyledi.

Çakır, zemini sıkıntılı olan yerlerde depremin sarsıntısının dalga boyu arttığı için daha fazla hissedildiğini aktardı.

HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI BAŞLADI

Depremin ardından merkez üssüne yakın konumdaki Yeniköy, Karahöyük, Uçarı, Gedikli ve Yeşildere mahallelerinde hasar tespit çalışması devam ediyor.

Olayla ilgili hastanelere başvuran 3 vatandaşın hafif şekilde yaralandığı tespit edildi.

Büyük zarar gören Karahöyük Mahallesi'nde panik ile evden çıkan vatandaşlar birbirine sarılarak ağladı.

Jandarma, itfaiye ve AFAD ekipleri, yıkılan ve ağır hasar gören evlerin çevresini güvenlik çemberine aldı.

Büyük bölümü kerpiç ve ahşap olan hasarlı evlere vatandaşların girmesine izin verilmiyor. Vatandaşlar, yıkılan evlerinin yanında bekliyor.

Karahöyük ve Uçarı mahallelerinde ise yıkılan bazı evlerde belediye ve itfaiye ekipleri, iş makineleriyle enkaz kaldırma çalışmalarına başladı.

"YÜREĞİM YANIYOR"

Karahöyük Mahallesi'nde, depremin ardından evinde önce yangın çıkan ardından da evi yıkılan 61 yaşındaki Yurducan Arman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, namazını kıldıktan sonra kahvaltısını yaptığını, hayvanlarına bakmak için ahıra indiğini söyledi.

Arman, keçileri sokağa çıkardığı sırada depremin meydana geldiğini anlatarak, "Caminin yanına geldim. Bir rüzgar eser gibi oldu. Cami ve yanındaki ev birbirine kavuşup ayrıldı. Hemen yere yatarak çimlere sarıldım. Sonra evlerin çatısındaki kiremitler düşmeye başladı. Evim yandı, hiç kalmadı. 50 yıllık evim başımıza yıkıldı. Yeni tadilat yaptırmıştım. Yüreğim yanıyor." dedi.

"ONLAR BİZİM CANIMIZ"

Ahırın çöken ve 15 büyükbaş hayvanı göçük altından çıkarılan Himmet Hız, deprem anında çok korktuklarını ifade ederek şöyle konuştu:

"İnekleri sağdık. İçeride eşim ve oğlumla ben vardım. Sonra dışarı çıktık. Konuşuyorduk. O an anlatılmaz. İnsan kalpten gitmediğine dua ediyor. Baktım dam göçmüş. Kepçe geldi ve mahalleli sayesinde 3 yaralı hayvanımızla beraber hepsini kurtardık. Allah bundan kötü etmesin. Can kaybı yok. Hayvanlarımız değerli. Onlar bizim canımız."

Ayşe Hız ise "Deprem sırasında canımız gitti geldi." diyerek, "Aklımızı kaçıracaktık. Böyle şiddetli deprem 1970'li yıllarda yaşandı. Evimiz zarar gördü." ifadelerini kullandı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar