Çin Devlet Başkanı Xi: ABD ile Çin rakip değil, ortak olmalı!

Çin Devlet Başkanı Xi: ABD ile Çin rakip değil, ortak olmalı!
Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, başkent Pekin'de ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile yaptığı görüşmede, "Çin ve ABD rakip değil, ortak olmalı" mesajını verdi.

ABD Dışişleri Bakanı Antoy Blinken, Geötiğimiz 2023 yılında yaşanan gerilimin ardından iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmek amacıyla, Çin ziyaretlerin sürdürüyor.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Pekin'deki temasları kapsamında Büyük Halk Salonu'nda Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile görüştü. Xi, görüşmenin başında yaptığı konuşmada, "Bu yıl Çin ile ABD arasındaki diplomatik ilişkilerin 45. yıl dönümü. Geçtiğimiz 45 yıl boyunca bu ilişki ilerledi. Çin ve ABD rakip değil, ortak olmalı. İki ülke birbirine zarar vermek yerine başarıya ulaşmada yardımcı olmalı" dedi.

Xi Jinping, karşılıklı saygı, barış içinde bir arada yaşama ve iş birliğinin üç temel ilke olması gerektiğini belirtti. Uluslararası durumun çalkantılı olduğu bu dönemde, Çin ve ABD'nin diyaloğu güçlendirmesi ve iş birliğini ilerletmesinin önemine vurgu yaptı.

ykj.webp

Bakan Blinken ise, Başkan Biden'ın Çin ile iş birliği alanlarını derinleştirmenin yanı sıra, farklılıkları sorumlu bir şekilde yönetmek amacıyla San Francisco'da belirlenen gündemi takip etmek için bu ziyareti planladığını söyledi. Blinken, iletişim hatlarını güçlendirmeye ve yanlış anlaşılmalardan kaçınarak farklılıkları ele almaya kararlı olduklarını belirtti.

Görüşmenin yapıcı bir ortamda gerçekleştiğini belirten Blinken, ilerleyen günlerde Çin ile ABD arasındaki iş birliği alanlarının daha da gelişmesi ve ilişkilerin istikrarlı bir şekilde devam etmesi yönünde umutlu olduğunu ifade etti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar