CHP: “Can yakan rakamlar göreceğiz”

CHP: “Can yakan rakamlar göreceğiz”
CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarını yönelik eleştirisinde, “Enflasyonda yıl sonunda yine can yakan rakamlar göreceğiz” ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, TÜİK tarafından bugün açıklanan enflasyon rakamlarını değerlendirdiği konuşmasında, “İç pazarı canlandırmak için uygulamaya konan mobilya, beyaz eşya ve otomobildeki vergi indirimleri bitti, bütün bu sektörlerde zamlar gelecek. Bu nedenle enflasyonda düşüş eğilimi, sonbaharda da devam edecek baz etkisine karşın kalıcı olmayacak, yıl sonunda yine can yakan rakamlar göreceğiz.” İfadelerini kullandı.

Aykut Erdoğdu, dar gelirlinin en çok etkilendiği gıda ve ulaşımdaki zamlar ortadayken, ücretlere yapılan yüzde 5-6’lık artışı eleştirdi ve “AKP Türkiye’sinde enflasyon, ücretlere düşük zam vermek için ayarlanır oldu” dedi.

TÜİK tarafından bugün açıklanan enflasyon rakamlarını değerlendiren Erdoğdu, mevsimsel tarım fiyatları ve baz etkisi gibi geçici faktörlerin Haziran ayından enflasyonu azaltan faktörler olmasına karşın, yapısal sorunların devam ettiğini söyledi.

Milyonların gözü bu rakamda! Haziran ayı enflasyon rakamları açıklandı. Milyonların gözü bu rakamda! Haziran ayı enflasyon rakamları açıklandı.

Altı aylık enflasyonun yüzde 5 olarak çıkması sonrasında Temmuz ayında yapılacak zam oranlarının memur ve memur emeklileri için yüzde 6, SSK ve Bağ-Kur emeklileri için yüzde 5 olarak açıklandığına işaret Erdoğdu şunları söyledi:

“Gıda ve alkolsüz içecekler grubundaki enflasyon yüzde 8,4. Çalışanların ve dar gelirlilerin harcamalarında gıdanın ağırlığı yadsınamaz. TÜİK’in açıkladığı veriler geniş toplum kesimlerinin tüketim alışkanlıklarını tam olarak yansıtmadığı için çalışanlara ve emeklilere yapılan zammın kayıpları karşılaması da hiçbir zaman söz konusu olmaz.

Enflasyonun ücretlere zam yapılacağı aylar beklentilerin altında çıkması da büyük tesadüf. Temmuz ayında memur, emekli ve işçiye enflasyon farkı ödenecek. Ne kadar düşük enflasyon, o kadar az enflasyon farkı demek.

Enflasyonla mücadele hayat pahalılığını önlemek için yapılır ama AKP yönetimindeki Türkiye’de ise ücretlere düşük zam vermek için ayarlanır oldu. Gıda enflasyonu aylık bazda düşerken, geçen yılın aynı dönemine göre birçok temel gıda üründe fiyatlar el yakıyor. Ama ücretlere yapılan zam yüzde 5-6…”

ÜRETİCİ SIKINTIDA

TÜFE ve ÜFE makasının fazlalığının da fiyat yapışkanlığını ve iç talep daralması nedeniyle maliyet artışlarının fiyatlara yansıtılmadığını gösterdiğine işaret eden Erdoğdu, “Üretici sıkıntıda. Kurdaki gerileme üreticiyi biraz rahatlatır ama geçmişte yediği şokun etkisinden kurtulması zor. Ayrıca Haziran ayının son haftası temel tüketim mallarına gelen zamlar, ÖTV indirimlerinin kalkacak olması, yüksek dolarizayon, kur belirsizliğinin yüksekliği, petrol fiyatlarında yukarı yönü artış olasılığı ve en önemlisi bütçe açığının artıyor olması enflasyon üzerinde kalıcı etkiye sahip” diye konuştu.

Ücretlere yapılan zammın şimdiden Haziran ayının son günlerinde yapılan zamlarla eridiğini ifade eden Erdoğdu şöyle devam etti:

“Bazı ürünlerde fiyat artışları geçen yıl ilkbaharda hız kazanmış, 2018 yılı Haziran enflasyonu aylık 2,61 olarak kaydedilmişti. Bugün söz konusu baz etkisini de görmeye başlıyoruz. Aynı nedenle Eylül ve Ekim aylarında da yıllık enflasyon rakamlarında düşüş görülme ihtimali bulunuyor.

Fakat İstanbul seçimleri sırasında ertelenen zamların Temmuz ayı başından itibaren yağmur gibi geldiğini görüyoruz. Sadece memura, emekliye verilecek zammı düşürmek için değil, kaybedecekleri seçim uğruna da zamları ertelediler.

İstanbul seçiminin ertesi günü motorine zam geldi, pompa fiyatına 22 kuruş yansıtıldı. Şeker ve çay fiyatlarına da İstanbul seçimi sonrası yüzde 15 ila 16 oranlarında zam geldi. Elektrik 1 Temmuz itibarıyla yüzde 14.98 zamlı tarifeyle fiyatlanıyor. BOTAŞ,  konut doğalgaz fiyatlarını değiştirmedi ancak santrallere satılan doğalgaz fiyatlarını yüzde 6,5 oranında artırdı.

Benzine zam geldi, ete de kısa süre içince zam gelmesi bekleniyor. İç pazarı canlandırmak için uygulamaya konan mobilya, beyaz eşya ve otomobildeki vergi indirimleri bitti, bütün bu sektörlerde zamlar gelecek. Bu nedenle enflasyonda düşüş eğilimi, sonbaharda da devam edecek baz etkisine karşın kalıcı olmayacak, yıl sonunda yine can yakan rakamlar göreceğiz.”

Erdoğdu, bu koşullara ek olarak, yüksek dış borç stoku, faiz dışı bütçe açığı artışı, bankacılık sektörünün takipteki krediler ve karlılık sorunları ve dolarizasyon artma eğiliminin faiz indirimini zorlaştırdığının altını çizdi ve bunun da önümüzdeki aylarda enflasyonun artış hızını yeniden yükselteceğini sözlerine ekledi. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar