Cennet hurmasının faydaları nelerdir? Cennet hurması neye iyi gelir, ne işe yarar?

Cennet hurmasının faydaları nelerdir? Cennet hurması neye iyi gelir, ne işe yarar?
Türkiye’de Trabzon hurması adıyla bilinen cennet hurması, botanik olarak “Phoenix dactylifera” olarak adlandırılan bir palmiye ağacının meyvesidir. Özellikle Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Güney Asya bölgelerinde yetişen cennet hurmasının faydaları nelerdir? Cennet hurması neye iyi gelir, ne işe yarar?

Türkiye'de Trabzon hurması olarak da isimlendirilen cennet hurması, sonbahar mevsiminin en sevilen meyvelerinden biridir. Mineraller, antioksidanlar ve lif bakımından zengin bir meyvedir ve yağ içermediği gibi aynı zamanda sağlıklı ve doğal bir karbonhidrat kaynağıdır.

Cennet hurması; taze, kurutulmuş ya da pişmiş haliyle yenilebilen bir meyvedir. Kurutulmuş olarak kurabiye, kek, puding, salata ve tahıllar için lezzetli bir sos olarak da kullanılabilir. Lezzeti dışında sağlığınız için çeşitli faydaları da vardır.

CENNET HURMASI FAYDALARI

  • KALP SAĞLIĞI İÇİN FAYDALARI

Cennet hurması, atardamarlarınızı sağlıklı tutmaya ve kalp hastalığı riskinizi azaltmaya yardımcı olabilir. Zengin bir potasyum kaynağıdır ve bu mineral, damarların genişlemesine ve kan dolaşımını iyileştirmeye yardımcı olur. Damarların genişlemesiyle birlikte vücuttaki doku ve organlara kan akışının artmasıyla, kalbiniz daha az çalışacak ve bu da kalp sorunlarının oluşma riskini azaltacaktır.

Ateroskleroz, arterlerin sertleşmesine bağlı olarak daralması anlamına gelir. Cennet hurması; antioksidan, mineraller ve lifler bakımından zengindir. Bu nedenle ateroskleroz sorunu yaşayan hastaların diyeti için uygun bir meyvedir. Ayrıca cennet hurmasının içeriğindeki flavonoid ve lifler, kolesterolün düşürülmesine ve inflamasyonun azaltılmasına yardımcı olabilir ve böylece kalp sağlığını destekleyebilir.

  • GÖZ SAĞLIĞI İÇİN FAYDALARI

Cennet hurması gözlerinizi sağlıklı tutmanıza yardımcı olabilir. Günde bir adet cennet hurması tüketerek, günlük A vitamini ihtiyacınızın yarısından fazlasını karşılayabilirsiniz. Ayrıca kabuğu göz sağlığı için önemli olan lutein ve zeaksantin isimli antioksidanları içerir. Bu antioksidanlar, gözün arkasında ışığa duyarlı bir doku tabakası olan retinada yüksek miktarlarda bulunur.

  • KAN DOLAŞIMINA FAYDALARI

Cennet hurması, kan damarlarını genişleterek kan dolaşımının düzenlenmesine yardımcı olur. Ek olarak yeni kırmızı kan hücrelerinin oluşumunu tetikleyen bakır yönünden zengin bir meyvedir. Vücudunuzda yeterli seviyede bakır olmazsa organizma birçok temel besini sindirip kullanamaz. Ayrıca cennet hurması yemeniz; kan dolaşımınızı arttıran, kas tonusunuz, bilişsel işleviniz, enerji düzeyleriniz ve metabolizmanız üzerinde olumlu bir etki bırakan ek hemoglobin yapılmasına yardımcı olabilir.

  • DİYABETİN ÖNLENMESİ VE KOMPLİKASYON RİSKİNİN AZALTILMASI

Cennet hurması, diyabet hastalarının açlık isteğini gidermenin yanında kabuğundaki antidiyabetik ve antioksidan özelliklere sahip flavonoidler yardımıyla diyabet hastalarının kandaki şeker seviyesinin düzenlenmesine faydalı olabilir. Ancak çok fazla cennet hurması yemek, diyabet hastaları için riskli olabilir, bu nedenle diyabet hastaları için günde bir adetten fazla cennet hurması yenilmesi önerilmez.

  • BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNE FAYDALARI

Cennet hurmasını diyetinize eklediğinizde bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olacaktır. Daha güçlü bir bağışıklık sistemi ile enfeksiyonlarla daha kolay başa çıkabilirsiniz. Cennet hurması, kanın pıhtılaşmasını sağlayan manganezin yanı sıra A ve C vitaminleri içerir. Bağışıklık sistemini güçlendirici özellikler, meyvenin içindeki vitaminlerden kaynaklanır.

Meyvenin içeriğindeki vitaminler, beyaz kan hücrelerinin çoğalmasını tetikleyerek bağışıklık sisteminizin güçlenmesine ve böylece virus, bakteri ve mantar enfeksiyonları ile daha kolay savaşmanıza yardımcı olur. Günlük bir porsiyon cennet hurması tüketmeniz, askorbik asit yani C vitamini ihtiyacınızın %80’ini karşılamaya yeterli olur. Ayrıca cennet hurması, kanser ve inme (felç) dahil olmak üzere birçok ciddi sağlık sorununun riskini azaltmaya yardımcı olan başka antioksidan bileşenlere de sahiptir.

  • TANSİYONU DENGELER

Yapılan bazı çalışmalar, Trabzon hurmasının içindeki tannik asit ve gallik asitin kalp hastalığı için önemli bir risk olan yüksek tansiyonu düşürmede etkili olabileceğini göstermiştir. Cennet hurması, kan damarlarını genişleten ve aynı zamanda kan basıncını düşüren başka organik bileşenler de içerir.

  • METABOLİZMAYI İYİLEŞTİRİR

Cennet hurması; folik asit, piridoksin ve tiamin gibi çeşitli B vitaminlerini içerdiğinden dolayı metabolizma için faydalıdır. Bu vitaminler, vücuttaki çeşitli metabolik fonksiyonları ve enzimatik süreçleri destekler. Diyetinize Trabzon hurması ilave etmek, metabolizmanızı hızlandırmaya yardımcı olur. Metabolizmanızın hızlanması ile vücudunuzdaki enerji üretimi artar ve böylece bağışıklık sistemi de güçlenir.

  • SİNDİRİM SİSTEMİNE FAYDALARI

Cennet hurması, diğer tüm lif açısından zengin yiyecekler gibi sindirim sisteminiz için iyidir. Kabızlık sorunu yaşıyorsanız, cennet hurması yiyerek, kabızlık sorununuzun giderilmesine destek olabilirsiniz. Ayrıca karaciğer problemleri riskinin azaltılmasına da katkı sağlayabilir. Ek olarak yüksek lif içeriği sayesinde vücutta fazla su tutulmasını önlemeye de yardımcı olur.

  • KİLO VERMENİZE YARDIMCI OLUR

Cennet hurması, sağlıklı bir vücut ağırlığına sahip olmanız için farklı şekillerde fayda sağlar. Metabolizmayı hızlandırması sayesinde yediğiniz yiyeceklerden üretilen enerji artar. Böylece vücudunuzda depolanan yağ miktarı azalacaktır. Ayrıca hurmada yüksek miktarda lif olması kabızlık sorunlarını önleyip, su tutulmasını azalttığı için kilo vermenizi kolaylaştıracaktır.

  • KANSER RİSKİNİ AZALTIR

Cennet hurması, günümüzün en tehlikeli hastalıkları arasında olan kanser riskini azaltmak için faydalı bir meyvedir. Cennet hurması, pek çok kanser önleyici bileşik içerir ve bağışıklık sisteminin serbest radikallerle daha iyi mücadele etmesine destek olur.

Serbest radikaller; sindirim ve solunum esnasında ortaya çıkan, tek başına dolaşan ve eksik elektronu olan atomlardır. Siz yaşlandıkça bağışıklık sisteminin zayıflaması nedeniyle serbest radikallerin miktarı artar ve kanser, alzheimer gibi hastalıklar oluşabilir. Cennet hurması; serbest radikalleri vücudunuzdan uzaklaştırmaya yardımcı olan bileşiklere sahiptir.

  • İLTİHAPLANMAYI AZALTMAYA YARDIMCI OLUR

Kalp sorunları, diyabet, kanser ve obezite gibi hastalıklar; kronik iltihaplanma ile bağlantılıdır. Anti-inflamatuar bileşikler açısından zengin gıdaları tüketmek, iltihabı azaltmaya ve bu hastalıkların oluşma riskini düşürmeye yardımcı olabilir. Cennet hurması, güçlü bir antioksidan olan C vitamini bakımından zengin bir meyvedir. C vitamini, serbest radikallerin hücrelere verdiği hasarı önlemeye ve vücuttaki iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olur.

CİLT SAĞLIĞI İÇİN FAYDALARI

Cennet hurması, cilt sağlığı ve güzellik için de birçok fayda sağlayabilir. Cennet hurmasının cilt sağlığı için bilinen bazı faydaları şunlardır:

  • Cildinizi aydınlatır: Cildinizin genel kalitesini artırmak ve sağlığını iyileştirmek için cennet hurması ile hazırladığınız yüz maskesini uygulayabilirsiniz. İçeriğindeki A ve E vitaminleri ve karoten, cildinize doğal bir parlaklık sağlar. Cennet hurmasını püre haline getirip cildinize uyguladıktan sonra 20 dakika yüzünüzde bekletin. Bunu düzenli olarak yapmanız cildinizin renginin açılmasına yardımcı olabilir.
  • Ciltteki yağı dengelemeye yardımcı olur: Cildiniz aşırı yağlıysa bunun sebebi aşırı sebum üretimi olabilir. Sebum, cildin yağ bezeleri tarafından üretilen bir sıvıdır. Sebum, saçınızı ve cildinizi kuruluğa karşı koruyarak, dışarıdan gelebilecek zararları azaltmaya yardımcı olur. Bununla birlikte aşırı sebum üretimi yüz yağlanması ve cilt gözeneklerinin tıkanmasına neden olabilir. Salatalık suyu ve cennet hurması püresini karışım haline getirerek haftada iki ya da üç kez cildinize uygulamanız, cilt gözeneklerinin açılmasına ve yağ salgısının düzenlenmesine yardımcı olur.
  • Yaşlanma karşıtı etkileri vardır: Cennet hurması, içerisindeki bileşenler sayesinde yaşlanmayı geciktirici etkiler gösterebilir. Cennet hurması maskesini düzenli olarak uygulamanız, cilt kırışıklıklarının görünümünü azaltabilir. Serbest radikalleri azaltarak, yaşlanma belirtilerini geciktirmeye yardımcı olur. Cennet hurması, içeriğindeki likopen adlı antioksidan sayesinde, ciltteki ince kırışıklıkları azaltmaya yardımcı olabilir. Günde 16 mg likopen tüketmeniz, cildinizi nemli tutmaya katkı sağlar. Bu da kırışıklıkların ve ince çizgilerin azaltılmasına ve önlenmesine yardımcı olabilir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar