Çarkıfelek otu nedir? Faydaları nelerdir?

Çarkıfelek otu nedir? Faydaları nelerdir?
Passiflora veya yaygın olarak bilinen diğer adıyla çarkıfelek bitkisi, sakinleştirici özellikleriyle özellikle uyku sorunları başta olmak üzere çeşitli rahatsızlıklara iyi geldiği için tanınır. Bu bitki, bitkisel tedavilerde uzun yıllardır kullanılmaktadır. Çarkıfelek otunun faydaları nelerdir?

Sakinleştirici etkisiyle bilinen passiflora, uyku problemleri gibi birçok rahatsızlığa iyi gelmesiyle tanınır ve uzun süredir bitkisel tedavilerde kullanılmaktadır.

Güney Amerika'ya özgü olan passiflora bitkisi, yüzyıllardır yaraların iyileştirilmesinde kullanılmaktadır. Ancak günümüzde daha çok stres, anksiyete ve uykusuzluk gibi sorunların tedavisinde tercih edilmektedir. Alternatif tıpta yaygın olarak kullanılan passiflora bitkisi, halk arasında çarkıfelek çiçeği olarak da bilinir.

Geçmişte Güney Amerika yerlileri, passiflorayı açık yaralar, çıbanlar, kulak ağrıları ve bazı iç rahatsızlıkların tedavisi için kullanırlardı.

sakinlestirici-etkili-carkifelek-cicegi-faydalari-ve-ozellikleri-1.jpg

Bu mucizevi bitkinin sedatif, hipnotik, anksiyolitik, analjezik ve antispazmodik gibi etkileri bulunmaktadır.

  • Passiflora'nın faydaları şunlardır:
  • Uykusuzluk şikayetlerinde uyku düzenini sağlar.
  • Kasılmaları ve krampları hafifletir.
  • Anksiyete, tedirginlik ve gerginliği azaltır.
  • Kalp çarpıntılarını ve düzensiz kalp atışlarını dengeleyebilir.
  • Yüksek kan basıncını düzenleyebilir.

Passiflorayı kullanmanın birkaç yolu vardır. Eczanelerden temin edilebilen tablet ve kapsüllerin yanı sıra passiflora çayı da içilebilir. Bir fincan sıcak suya bir tutam passiflora bitkisi ekleyip 10 dakika beklettikten sonra süzerek, günde üç fincana kadar tüketilebilir. Özellikle uyku problemleri yaşayanlar için yatmadan önce bir fincan içmek, uyku kalitesini artırabilir.

Passiflora kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Alkol ile birlikte tüketilmemelidir ve aşırı miktarda kullanımı bazı yan etkilere yol açabilir. Ayrıca kan sulandırıcı ilaçlar veya antidepresanlarla birlikte kullanılmamalı ve hamile veya emziren kadınlar kullanmamalıdır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar