Buzul çağının sırrı çözüldü: Jeologlar, 700 milyon yıl önceki sır perdesini araladı

Buzul çağının sırrı çözüldü: Jeologlar, 700 milyon yıl önceki sır perdesini araladı
Jeologlar tarafından Dünya'nın 700 milyon yıl önce neden buzul çağına girdiği açıklandı. İşte Dünya'nın 57 milyon yıl boyunca buzul çağı yaşamasının nedeni!

Avustralyalı jeologlar, Dünya'nın yaklaşık 700 milyon yıl önce yaşadığı uzun süreli buzul çağının nedenlerini ve devamını sağlayan unsurları çözdüler. Yayınlanan bir araştırma, Dünya'nın termostatının işleyişini ve iklimin atmosferik karbondioksit değişikliklerine duyarlılığını ortaya koyuyor.

00-0244-lemaire-channel-west-antarctica.jpg

KANADA'DAKİ VOLKANİK BÖLGE ANAHTAR OLABİLİR

Araştırmacılar, Dünya'nın yüzeyinin evrimini ve su altı volkanlarından kaynaklanan karbondioksit emisyonunu simüle etmek için levha tektoniği modelleri kullandılar. Araştırmaları, buzul çağının başlangıcının, atmosferdeki sera gazı miktarını azaltan çok düşük volkanik aktivite dönemine denk geldiğini gösterdi. Ayrıca, Kanada'da buzul çağından önce oluşan büyük bir volkanik bölgenin, buzullar ve yağmurlar tarafından aşındırılarak karbondioksit seviyelerini daha da düşürdüğünü keşfettiler.

1677691394-bogatyr-club-p-ldi-antarktiki-foni-pinterest-26-001.jpg

BUZUL ÇAĞI 57 MİLYON YIL SÜRMÜŞTÜ

Sturtian buzullaşması olarak da bilinen bu buzul çağı, 717 ila 660 milyon yıl önce 57 milyon yıl sürmüştür. Araştırmacılar, bu buzul çağının nedenini ve süresini araştırmak için EarthByte bilgisayar modellerini kullandılar. Volkanik karbondioksit emisyonlarının buzul çağı boyunca düşük kaldığını ve Dünya'nın ısınmasını engellediğini tespit ettiler.

904b58a5e5c6b4676293d4f4f8655c62efe4e999-001.jpg

"DÜNYANIN NEREDEYSE TAMAMEN DONDUĞUNU HAYAL EDİN"

Araştırmanın eş yazarı, Sydney Üniversitesi'nden Dr. Adriana Dutkiewicz, "Dünya'nın neredeyse tamamen donduğunu hayal edin. Yaklaşık 700 milyon yıl önce tam da böyle oldu; gezegen kutuplardan ekvatora kadar buzla kaplandı ve sıcaklıklar düştü. Şimdi bu gizemi çözdüğümüzü düşünüyoruz: Kanada'daki büyük bir volkanik kaya yığınının ayrışmasıyla desteklenen tarihsel olarak düşük volkanik karbondioksit emisyonları buna neden oldu" dedi.

Çalışma Dünya'nın gelecekte bu tarz doğal süreçler yaşaması durumunda insanların önlem alması için büyük önem taşıyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar