Bu haber milyonları kahretti! Evde bakım yardım ödemeleri kesiliyor

Bu haber milyonları kahretti! Evde bakım yardım ödemeleri kesiliyor
Yönetmelikte meydana gelen değişiklikler sonucunda, evde bakım ödemeleri birçok kişi için kesildi. Konuyla ilgili olarak Sosyal Güvenlik Uzmanı Dilek Ete, önemli ayrıntıları paylaştı. İşte detaylar...

Damla BAYLAN/Günboyu

Yönetmelikte yapılan değişiklikler sebebiyle, birçok kişiye verilen evde bakım ödemeleri kesildi. Sosyal Güvenlik Uzmanı Dilek Ete, konu hakkında önemli ayrıntıları paylaştı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından engelli vatandaşlara yönelik verilen "evde bakım yardımı" adı altındaki destek ödemeleri devam ediyor.

SGK UZMANI VATANDAŞI BU KONUDA UYARDI

Sosyal Güvenlik Uzmanı Dilek Ete, 26 Mayıs'ta yönetmelik değişikliği sonrası birçok kişinin aylar içerisinde yardım ödemelerinin kesildiğine dikkat çekti. Ete, "Yönetmelik değiştikten sonra evde bakım yardımı ödemeleri kesilmeye başladı. Şu anda bu kesintilerde artış yaşanıyor. Bu konuyla ilgili birçok telefon alıyorum. İki önemli noktaya dikkat çekmek istiyorum. Birincisi, artık sadece elde edilen gelir değil, sahip olunan tüm değerler de yardım bağlama sürecinde göz önünde bulunduruluyor. İkincisi, örneğin nafaka gelirleri veya öğrencinin aldığı burs dahi sahip olunan gelir hesaplamasına dahil ediliyor. Bu uygulama sıkıntılı bir durum olarak öne çıkıyor." şeklinde konuştu. Ete, evde bakım yardımının hangi durumlarda kesilebileceği hakkında bilgi vererek vatandaşları uyardı.

"MEMURA YAPILAN ZAM KAT SAYISI DEĞİŞİNCE EVDE BAKIM PARASI DA ARTIYOR"

Sosyal Güvenlik Uzmanı Dilek Ete, evde bakım yardımı hakkında şu bilgileri verdi: "Evde bakım yardımı, Türkiye genelinde özellikle sağlık sorunları nedeniyle kendi bakımını ya da yaşamını idame ettirmekte güçlük çeken vatandaşlarımıza, evde bakım yapılmasına ihtiyaç duyan kişilere, uygun görülen bir heyetin kararı ile verilen bir para yardımıdır. Temmuz 2023 itibarıyla bu yardım tutarı 5 bin 98 TL olarak belirlendi. Eğer evde bakım parası için başvuru yaparsanız ve başvurunuz sonuçlanırsa, devlet size 5 bin 98 TL para yardımı sağlıyor. Bu tutar her 6 ayda bir güncelleniyor. Memurlara yapılan zam oranları değiştiğinde, evde bakım yardımı miktarı da buna bağlı olarak artış gösterebiliyor."

“3'TE 2'SİNDEN FAZLAYSA EVDE BAKIM PARASI ÖDENMİYOR"

Sosyal Güvenlik Uzmanı Dilek Ete, evde bakım yardımı almak için gereken şartları açıklarken şunları söyledi: "Evde bakım yardımı alabilmek için aynı evde yaşayan kişilerin gelir durumu önemli bir faktördür. Evde bakım yardımı başvurusu yaparken, başvuru formunu doldurmalı ve gerekli evrakları hazırlamalıyız. Başvuru için öncelikle T.C. kimlik numarası gereklidir. Ayrıca engelli kişinin 2 adet fotoğrafı ve evde yaşayan kişilerin gelir ve ekonomik durumunu gösteren belgeler gerekmektedir. Eğer faiz geliri veya kira geliri gibi ek gelirleriniz varsa, bunları toplayarak eklemelisiniz. Eğer ailedeki kişi başına düşen asgari ücretin 3'te 2'sinden daha fazla bir gelire sahipseniz, evde bakım yardımı alamazsınız. Yani bugünkü rakamlarla 5 kişi yaşıyorsanız ve 7 bin 602 TL'nin altında bir gelire sahipseniz, ailenize evde bakım yardımı bağlanabilir."

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar