BM Genel Sekreteri Guterres'ten Gazze ve Lübnan diplomasisi

BM Genel Sekreteri Guterres'ten Gazze ve Lübnan diplomasisi
BM Genel Sekreteri Guterres, Gazze ve Lübnan'daki gelişmeleri ele alarak çok sayıda görüşme gerçekleştirdi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesi BM Sözcülüğü tarafından yazılı bir açıklama ile duyuruldu.

Görüşmede Orta Doğu ve Kızıldeniz'deki gelişmeler masaya yatırıldı.

Kızıldeniz bölgesinde tüm taraflar arasında gerginliğin düşürülmesi gerekliliğine vurgu yapan Guterres, aynı zamanda BM Güvenlik Konseyi'nin 2722 sayılı kararının uygulanması gerektiğini belirtti. Gazze'de insani ateşkes ve tüm esirlerin serbest bırakılması çağrısında bulunan Guterres, İran Dışişleri Bakanı ile insani yardımların artırılması konusunda mutabık kaldı.

Davos'ta ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile gerçekleştirdiği görüşmede Guterres, Gazze'deki insani yardımlar ve esirlerin serbest bırakılmasının yanı sıra, bölgede iki devletli çözümü de ele aldı. İkili, bölgedeki gerginliğin azaltılması ve denizcilik güvenliğinin korunması gerektiğine dikkat çekti.

Lübnan Başbakanı Necib Makati ve Ürdün Başbakanı Beşir el-Hasavne ile de ayrı ayrı görüşen Guterres, bölgesel gerginliğin düşürülmesi ve İsrail'in işgal altındaki Filistin topraklarındaki durum ile iki devletli çözümü ele aldı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar