Bingöl balına bilimsel inceleme

Bingöl balına bilimsel inceleme
Bingöl'e ait balın standardını belirlemek için Bingöl ve Gebze Teknik üniversitelerince "Bingöl Balının Morfolojik ve Moleküler Tabanlı Geliştirilebilir Tanımlama Sistemi" projesi hazırlandı.

Bingöl balına bilimsel inceleme

Bingöl balının içeriği bilimsel araştırmayla tespit edilecek.

Kente ait olmayan balın ülke genelinde "Bingöl balı" etiketiyle satılmasını önlemek amacıyla Bingöl Üniversitesi (BÜ) ile Gebze Teknik Üniversitesi çalışma başlattı.

Bu kapsamda "Bingöl Balının Standartizasyonu ve Coğrafi İşaret ile Tesciline Yönelik, Bingöl Balının Morfolojik ve Moleküler Tabanlı (Barcoding Technology) Geliştirilebilir Tanımlama Sistemi" projesi hazırlandı. Projeyle, Bingöl balının içeriği belirlenecek.

BÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bingöl balının markalaştırılması yolunda, bal ve bal ürünleri olan propolis, polen, arı sütü ve arı zehri üretimini ve ekonomik değerini yükseltmeyi hedeflediklerini söyledi.

Türkiye'nin değişik illerinde "Bingöl balı" adıyla bal çeşitlerinin satıldığını anımsatan Çapak, örnek olacak çalışmayla balda sahteciliğin önüne geçileceğini kaydetti.

"Bingöl balının kaliteli olduğunu söylüyoruz ancak kalite parametrelerini ortaya koyacak bilimsel yönümüz şu ana kadar yoktu." ifadesini kullanan Rektör Çapak, bunun için Bingöl balının içeriğini çözmeyi kararlaştırdıklarını vurguladı.

İbrahim Çapak, Gebze Teknik Üniversitesi ile yürüttükleri ortak projeyle bunu ortaya çıkaracaklarını aktararak, "Projeyle, Bingöl balının hangi bitkilerden oluştuğu, içerisinde ne tür değerler taşıdığı ortaya konmuş olacak ve aynı zamanda bunun hangi bölgeden olduğu ve sağlığa faydaları da somutlaşmış olacak." dedi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar