Bakan Çavuşoğlu’ndan FETÖ açıklaması

Bakan Çavuşoğlu’ndan FETÖ açıklaması
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD'nin FBI tarafından 20 civarında eyalette FETÖ'ye yönelik soruşturma başlattığı bilgisini verdiğini açıkladı.

Bakan Çavuşoğlu’ndan FETÖ açıklaması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NTV canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Türkiye'nin Cenevre ve Soçi süreciyle Soçi'nin Cenevre'ye bağlanmasında çok önemli rol oynadığını belirten Çavuşoğlu, "Astana'da Türkiye bir lokomotiftir ve şu anda Münbiç dahil sahadaki çalışmalarla Türkiye bir lokomotiftir. Çatışmaların durdurulması ve güven artırıcı adımlar konusunda, insani yardımlar konusunda Türkiye bir lokomotiftir. Şu anda Suriyelilerin geri dönmesi konusunda yani Suriye ile ilgili her konuda esasen en kilit ülke Türkiye'dir." dedi.

Türkiye'nin Suriye'de oyun kurucu olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, Münbiç'te ABD ile mutabık kalınan yol haritasının Suriye'nin geleceği için bir tehdit olmadığını vurguladı.

Çavuşoğlu, diğer taraftan Rusya ve İran ile yapılan çalışmaların, rejimle muhalefet arasındaki çatışmaları durdurarak tarafları bir masa etrafında toplayıp siyasi çözüm için müzakerelere başlatmayı amaçladığını kaydetti.

Diğer yandan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD'nin FBI tarafından 20 civarında eyalette FETÖ'ye yönelik soruşturma başlattığı bilgisini verdiğini açıkladı.

Çavuşoğlu ABD'li mevkidaşı Mike Pompeo'nun bu konuda bilgi verdiğini belirterek, "(Pompeo) Esasen 20 civarında eyalette FBI'ın (FETÖ'ya karşı) soruşturma başlattığını büyükelçimize söylemiştir." ifadelerini kullandı.

ABD ile terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen ve diğer FETÖ mensuplarının iadesi konusunda bir ilerleme sağlanıp sağlanmadığına yönelik soruyu yanıtlayan Çavuşoğlu, iade için resmi talepte bulunduklarını hatırlattı. ABD'den FETÖ mensuplarının kanunları ihlal etmesi nedeniyle bir soruşturma açmasını talep ettiklerini söyleyen Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Daha önce büyükelçimizin verdiği bilgiyi Pompeo toplantımızda teyit etti. 'Ben dışişleri bakanı olarak içeriğini bilemem, bilmem doğru olmaz' dedi ama FBI'ın ciddi ve kapsamlı bir soruşturma açtığını söyledi. Esasen 20 kadar eyalette FBI'ın soruşturma başlattığını büyükelçimiz de söylemişti. Zaten ciddi ve gerçek bir soruşturmada tüm ihlaller ortaya çıkar. Bu, diğer ülkeler için de geçerli. 'FETÖ okullarını kapatın' derken, sadece bize tehdit olduğu için değil, bizim kurumlarımıza eğitim yoluyla sızdı, sizin için de önemli. Bazı ülkeler bu tehdidi iyi gördüler, tedbir aldılar. Bazıları gördüler, tedbir alamıyorlar, biraz geç kaldıklarını düşünüyorlar. Pompeo, 'Sizden iade ile ilgili gelen her bilgi ve belgeyi çok ciddiye aldığımızı bilmenizi isterim' dedi. 'Bu işi daha ciddiye alıyoruz' demek istiyorlar. Almanya'da da son zamanlara FETÖ ile ilgili araştırmalar çıkmaya başladı. Bizimle de görüştü bu araştırmayı yapan gazeteciler. Artık Almanya için de bir tehdit olduğunu görmeye başladılar."

ABD ile çalışma grubu kurduklarını hatırlatan Çavuşoğlu, FETÖ meselesini de alacak söz konusu çalışma grubunun 4 Haziran'dan sonra ön toplantısını yaptığını belirtti. Çavuşoğlu, "En geç temmuz içinde Ankara'da kapsamlı bir toplantı olacak. Bunun içinde Adalet, İçişleri, Dışişleri bakanlıklarımız ve istihbaratımız var." şeklinde konuştu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar