AYM Başkanvekilliğine Kadir Özkaya’nın seçilmesine ilişkin karar yayımlandı

AYM Başkanvekilliğine Kadir Özkaya’nın seçilmesine ilişkin karar yayımlandı
Anayasa Mahkemesi Başkanvekilliğine Kadir Özkaya'nın yeniden seçilmesine ilişkin karar, Resmi Gazete'de yayımlandı

Anayasa Mahkemesi Başkanvekilliği için Kadir Özkaya'nın seçilmesine ilişkin Anayasa Mahkemesi Kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 146'ncı maddesi ve 6216 sayılı Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun'un 12'nci maddesi uyarınca alınan karar, Resmi Gazete'de yer aldı. Bu çerçevede, Kadir Özkaya'nın Anayasa Mahkemesi Başkanvekilliği görevine atanması resmiyet kazandı.

KADİR ÖZKAYA KİMDİR?

Kadir Özkaya, 1963 yılında Tarsus'ta doğdu. Eğitim hayatına Bandırma Ortaokulu ile başladıktan sonra Tapu Kadastro Meslek Lisesi'nden mezun oldu. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü'nden 1985 yılında mezuniyetini tamamladı. Mesleki kariyerine Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nde memur olarak başlayan Özkaya, ardından Tarım Kredi Kooperatifleri'nde kontrolörlük görevini üstlendi.

Hukuk alanında eğitimine devam eden Özkaya, 4 Şubat 1991 tarihinde başladığı idari yargı hâkimlik stajını tamamladıktan sonra, 13 Mayıs 1993 tarihinde Danıştay tetkik hâkimliğine atanarak yargı kariyerine adım attı. 2004 yılına kadar bu görevi sürdüren Özkaya, 21 Ekim 2005 tarihinde Anayasa Mahkemesi raportörlüğü görevine getirildi.

2011 yılında Hâkimler ve Savcılar Kurulu tarafından Danıştay üyeliğine atanarak görevine devam eden Kadir Özkaya, 18 Aralık 2014 tarihinde Cumhurbaşkanı tarafından Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçildi ve 22 Aralık 2014 tarihinde göreve başladı.

Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü Kamu Yönetimi Uzmanlık Programı'nda 2002 yılında yaptığı tezle mezuniyetini tamamlayan Özkaya, aynı yıl içerisinde İçtihatlı İdari Yargılama Usulü Kanunu ve Belediye Başkanları Meclis Üyeleri ve Muhtarların Soruşturulmaları Yargılanmaları ve Düşürülmeleri konularındaki kitaplarıyla da tanındı.

12 Mart 2020 tarihinde Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu'nda yapılan toplantıda Anayasa Mahkemesi Başkanvekilliğine seçilen Kadir Özkaya, 4 Nisan 2020 tarihinden itibaren Başkanvekili ve İkinci Bölüm Başkanlığı görevini yürütmektedir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar