Aslan pençesinin faydaları nelerdir? Aslan pençesi neye iyi gelir?

Aslan pençesinin faydaları nelerdir? Aslan pençesi neye iyi gelir?
Aslan Pençesi, Asya ve Avrupa'da doğal olarak yetişen ve toplamda 300 türe sahip bir bitki olmakla beraber aslan ayağı, fındık otu, yeditepe ve dokuz tepe gibi halk dilinde isimlere sahip. Aslan Pençesi, geleneksel tıpta ilaç olarak kullanılırken günümüzde yemeklerde, veterinerlikte ve kozmetik sektöründe kullanımı dikkatleri üzerine topluyor. Peki, aslan pençesi neye iyi gelir? İşte tüm detaylar...

Alchemilla türlerinden olan aslan pençesi, Rosaceae ailesine ait olup, kolayca tanınabilen fiziksel özelliklere sahiptir. Yaprakları ilkbaharda, kökleri ise sonbaharda yüksek verimle toplanabilir. Bu bitki nemli ve gölgeli bölgelerde yetişir ve 20-60 cm boyunda çok yıllık bir bitki özelliğine sahiptir. Yaprakları böbrek şeklinde ve dalları yumuşak tüylüdür. Aslan pençesi, Türkiye'de Doğu Karadeniz bölgesinde doğal olarak yetişir.

Aslan pençesi, içeriğinde fenolik maddeler (fenolik asitler, flavonoidler, tanenler), glikozitler (fitosteroller, saponinler) bulundurur. Bu bitki ağız aftalarının tedavisinde yardımcı olarak kullanılabilir. Ayrıca yara iyileştirici, idrar söktürücü, tonik, akne kurutucu, damar gevşetici, iltihap giderici ve ishal önleyici etkilere sahip olabilir.

Damar geçirgenliğinin bozulduğu durumlarda, aslan pençesi damar içi iyileşmelerine yardımcı olabilir. Mide problemleri, orta düzeyde ishal, tip 2 diyabet, insülin direnci, vücutta su tutulması, cildin nemlenmesi, iltihap önleyici, kas spazmları ve menopoz döneminde menstrual ağrılarda destekleyici olabilir.

Aslan pençesi çayının birçok faydası vardır ve bitkinin tohumu, çiçeği, kökü ve yaprağının ekstrelerinin de sağlık açısından faydalı olduğu bilinmektedir. Bitkinin kullanımına bağlı olarak sağladığı faydalar şunlardır:

  • Kadınların yumurtalık kalitesini koruyarak adet döngüsünü düzenleyebilir.
  • DHT hormonunun etkisini azaltarak saç dökülmesi ve aşırı kıllanmayı engelleyebilir.
  • Antioksidan özelliği ile karaciğerdeki toksinlerin temizlenmesine yardımcı olabilir.
  • Anti-inflamatuar özelliği ile hemoroit gibi ciddi iltihaplanmalarda semptomları hafifletebilir.
  • İktidarsızlık problemleri ve libido artırıcı etkisi ile cinsel sağlık için destekleyici olabilir.
  • Cildin esnekliğine katkı sağlayarak yaşlanmayı geciktirebilir.
  • Stresi azaltarak uykusuzluk problemini hafifletebilir.
  • Mide asidini dengeleyerek mide sancısı, bulantı ve iltihaplanma gibi sindirim problemleri ile mücadele edebilir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar