Teknoloji şirketlerinde deprem: Apple da aralarına katıldı!

Teknoloji şirketlerinde deprem: Apple da aralarına katıldı!
Çalışanlarını toplu olarak işten çıkaran teknoloji şirketleri arasına bir yenisi daha katıldı. Toplu işten çıkarmalar ilk olarak Twitter'ı satın alan Elon Musk ile duyulmuştu.

Son zamanlarda teknoloji şirketleri arasında sıkça rastlanan toplu işten çıkarmalara Apple da katıldı. Twitter ile başlayan işten çıkarma döngüsü Meta, Microsoft, Amazon ve Google ile devam etti.

COVID-19 nedeniyle başlayan salgın, bir süre sonra tüm dünyada etkili oldu ve pandemi krizi çıktı. Pandemi nedeniyle birçok insan evden çalışmaya başlarken okullar da kapandı ve uzaktan eğitim başladı. Bunun sonucunda ise teknolojik aletlere yönelim ve talepte artış meydana geldi.

İnsanların özellikle akıllı telefon ve bilgisayarlara yönelmesiyle teknolojik aletlerin arzında birtakım sıkıntılar yaşandı. Yeterli isteğe yetişemeyen teknoloji şirketleri, çözümü yeni işçi alımında buldu. Bu sayede birçok kişi iş bulurken aynı zamanda fabrikaların işleyişi ve arza dayalı talep dengesi de oturmaya başladı.

TOPLU İŞTEN ÇIKARMALAR KAÇINILMAZ OLDU

Fakat şu anda pandeminin bitmesi sonucu dünyadaki birçok ülkenin normale dönmesiyle teknolojik aletlere ilgi azaldı. Sonuç olarak hızla başlayan satışlar, pandemi döneminde göre azalmaya başladı ve işçi ihtiyacı da ortadan kalktı. Buna ek olarak dünya genelinde ortaya çıkan ekonomik kriz de eklenince bir anlamda toplu işten çıkarmalar kaçınılmaz oldu.

META, AMAZON, GOOGLE

Meta iki ay önce 11.000, Microsoft 10.000, Google 12.000 ve Amazon ise 18.000 elemanını işten çıkarmak için hazırlanıyor. Apple da bu şirketler arasına girerek toplu işten çıkarma yapacak. Fakat burada ne kadar işçinin etkileneceği henüz belli değil. Firma, sezon sezon yoğun taleplerin olduğu dönemlerde ise mevsimlik olarak işçi alacak.

Microsoft, 2019 yılından 2022 yılına kadar dönemki süreçte yüzde 53 oranında işe alım yaparken Meta yüzde 94 oranında bir işe alım gerçekleştirdi. Apple için ise yine aynı dönemde bu oran yüzde 20 oranında kaldı. Bu verilere göre Apple’ın çıkaracağı işçi sayısının diğerlerine göre daha az olacağı tahmin ediliyor.

Öte yandan Apple, en son 1997 yılında Steve Jobs’un şirkete döndüğü dönemde maliyetleri azaltmak için 4.100 kişiyi topluca işten çıkarmıştı. Siz okuyucularımız bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Yorumlar kısmında belirtebilirsiniz.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar