Antalya’da caretta caretta sezonu erken başladı

Antalya’da caretta caretta sezonu erken başladı
Antalya'nın Kemer ilçesine bağlı Çıralı sahilinde sezonun ilk caretta caretta yuvası tespit edildi. Bu yıl yumurtlama mevsimi geçen seneye göre 1 ay erken başlarken, 2 yuva da koruma altına alındı.

Dünya Doğayı Koruma Birliği'nin (IUCN) kırmızı listesinde nesli tükenme tehlikesi altında bulunan caretta caretta türü deniz kaplumbağalarının Türkiye'deki önemli üreme alanlarından biri olan Çıralı sahilinde, sezonun açılışını ilk yuva ile yapıldı.

S.S. Ulupınar Çevre Koruma Geliştirme ve İşletme Kooperatifi tarafından düzenlenen etkinlikle tespit edilen 2 yuva, kafeslerle koruma altına alındı. Kemer Kaymakamı Ahmet Solmaz, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Ömer Seyhan, Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Baytekin, Beydağları Sahil Milli Park Müdürlüğü Kemer Milli Park Şefi Hasan Tıraş ve Kooperatif Başkanı Habib Altınkaya gibi önemli isimler etkinliğe katıldı.

Yavru carettaların yaşam mücadelesi: Sadece binde 2'si hayatta kalıyor - Son Dakika Haberleri

Geçen yıl Mayıs sonunda başlayan yumurtlama sezonunun bu yıl yaklaşık 1 ay önce başladığı belirtilirken, geçen yıl 105 yuvada tespit edilen 9 bin civarında yumurtadan 5 bin 332 yavrunun denize ulaştığı açıklandı.

Kaymakam Ahmet Solmaz, turizm sezonunun başlamasıyla birlikte, caretta carettaların bölgeye olan önemini vurgulayarak, bu türlerin korunması için yoğun çaba sarf ettiklerini ifade etti. Solmaz, geçen yıl elde edilen başarıyı bu yıl da yakalamayı hedeflediklerini dile getirdi.

MERITTA

Kooperatif Başkanı Habib Altınkaya ise, 2024 yılının deniz kaplumbağası sezonunun ilk yuvasını tespit ettiklerini ve koruma çalışmalarına başladıklarını belirterek, bu sene erken yuvalamanın nedeninin muhtemelen deniz suyu sıcaklığındaki artış olduğunu ifade etti. Altınkaya, bu yıl rekor bir yavru sayısı beklediklerini dile getirdi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar