Altın sahiplerinin korktuğu başına geldi: Maliye Bakanlığı o uygulamayı kaldırdı

Altın sahiplerinin korktuğu başına geldi: Maliye Bakanlığı o uygulamayı kaldırdı
Türkiye'de Ağustos ayı itibarıyla 22 milyar 776 milyon dolar değerinde işlenmemiş altın ithal edilirken, söz konusu rakamın büyüklüğü Hazine ve Maliye Bakanlığını harekete geçirdi. Bakanlık, aldığı karar ile altın ithalatlarında bildirim aranmama şartına son verirken, kuyumculuk ve pırlanta sektöründe yer alan temsilciler, yeni kararların üretime darbe vurma riskine dikkat çekti.

Son olarak Temmuz ayının dış ticaret verilerini paylaşan Hazine ve Maliye Bakanlığı, cari açığın yılın ilk 8 ayında 58.5 milyar dolara ulaştığını belirtirken, bu rakamın 22 milyar 776 milyon dolarlık kısmını işlenmemiş altın ithalatı oluşturdu. Yıl sonu itibarıyla 30 milyar doları geçmesi beklenen altın ithalatı, şimdiden 34 yılın en yüksek seviyesine ulaşarak rekor kırdı.

Son günlerde altın fiyatlarında yaşanan düşüş, dünyadaki merkez bankalarını da harekete geçirirken, birçok ülke dip fiyatlardan alım yaparak altın stoklarında artışa gitmeyi amaçlıyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ise, yaşanan düşüşlerden bağımsız olarak son yıllarda dünyanın en fazla altın ithal eden merkez bankası konumunda.

ALTIN İTHALATINDA BİLDİRİM ŞARTI GETİRİLDİ

Özellikle son iki yılda altın rezervlerini rekor seviyeye yükselten TCMB, bu stokların bir kısmını seçim öncesi piyasaları dengelemek için harcamıştı. 28 Mayıs sonrası göreve gelen yeni ekonomi yönetimi, para politikalarında 180 derecelik dönüşüme giderken, cari açıkla da mücadele edebilmek için altın ithalatını kontrol altına alacak bir dizi yeni adıma imza attı.

İlk olarak 6 Şubat depremlerinin ardından yurt dışından yapılacak altın alımlarına yönelik yeni tedbirler getiren hükümet, 27 Eylül tarihinde aldığı karar ile bu kısıtlamalarda genişlemeye giderken, altın ithalatında bildirim aranmama şartına ise son verildi.

KOTA UYGULAMASI FİYATLARDA MAKAS OLUŞMASINA NEDEN OLDU

Borsa İstanbul'dan yapılan açıklamada, "Altın İthalatı İle İlgili Düzenlemeler" konulu duyuru ile işlenmemiş altın ithalatına Hazine ve Maliye Bakanlığının ikinci bir kararına kadar üye bazında kota uygulanacağının bildirildiği anımsatıldı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, geçtiğimiz aylarda aldığı karar ile gram altından düşük seviyedeki altın üretimlerini kaldırırken, gram altın üretimine de kota getirmişti. Söz konusu uygulama altın üretim maliyetlerinde artışa neden olmuş ve gösterge kur ve piyasa fiyatları arasında önemli bir makas oluşmasına neden olmuştu.

OCAK AYINDAN BU YANA YÜZDE 180 ARTIŞ GÖSTERDİ

28 Mayıs sonrası göreve başlayan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın öncelikli hedefleri arasında enflasyonu baskılamak ve cari açığı düşürmek yer alırken, cari açığın önemli bir bölümünü oluşturan altın ithalatını baskılamak için peş peşe adımlar gelmeye devam ediyor.

Ticaret Bakanlığı verilerine göre, ocak-temmuz döneminde Türkiye'nin altın ithalatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,1 artışla 217 milyar 52 milyon dolara ulaştı. Aynı dönemde işlenmemiş altın ithalatı yüzde 180 artarak 19,4 milyar dolar oldu. Borsa İstanbul verilerine göre, altın ithalatı temmuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 73 artarak 22 tondan 38 tona ulaştı. Ocak-temmuz döneminde ise yüzde 220 artarak 69 tondan, 220 tona çıktı.

Bu tablo, alınan kısıtlamaların yeterli gelmemesi halinde ilerleyen günlerde yeni sınırlama ya da yasakların gelebileceğine işaret etmekte.

ŞİRKETLERİN ALTIN TALEBİ REKOR SEVİYEDE

Merkez Bankası'nın altın hamlelerinin yanı sıra, bireysel ve kurumsal ticari müşteriler için de altın ithalatı tüm zamanların en üst seviyesine ulaşmış durumda. Ocak ayında yapılan 68 bin 330 kilogramlık altın ithalatı, Türkiye'de emtia alımına yönelik kayıtların tutulmaya başlandığı 1995 yılından bu yana görülen en yüksek değer olarak dikkat çekti.

MÜCEVHER ÜRETİCİLERİ ÜRETİM RİSKİNE DİKKAT ÇEKTİ

Alınan kısıtlama kararlarının ardından Dünya'ya konuşan; sektör temsilcileri getirilen bu kararla zincir altın ithalatının ve mücevher sektöründe kullanılan parçaların ithalatının daha zor hale geleceği ve bunun da kota ve ek vergi uygulanmayan Avrupa’dan tamamlanmış ürün ithalatını artırabileceği endişesi taşıyor. Sektör temsilcileri kararla ilgili olarak ayrıca, “Mücevher üretimi yapan sektör bu karardan etkilenir, Avrupa’dan ithalatın önü açılır bu da üretimi vurur” açıklamasını yaptı.

YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar