Altın sahiplerinin yüzü gülecek: Dünya'nın en büyük bankaları yükseliş için tarih verdi

Altın sahiplerinin yüzü gülecek: Dünya'nın en büyük bankaları yükseliş için tarih verdi
Gün içerisinde 1827 dolara kadar gerileyerek son 7 ayın en düşük seviyesini gören ons altın, birikimini altın olarak değerlendiren yatırımcılarda büyük bir tedirginliğe yol açtı. Yaşanan düşüşlerin ardından dünyanın önde gelen bankaları, altın fiyatlarında yaşanacak gelişmelere yönelik tahminlerini günler öncesinden paylaştı.

Yeni teknolojiler, beraberinde yeni ödeme yöntemleri ve yatırım araçları getirmiş olsa da dünyada milyonlarca vatandaş, varlıklarını muhafaza etmek için altını tercih etmeye devam ediyor.

2023 yılına hızlı bir yükselişle giren ons altın, ABD'de yaşanan bankacılık kriziyle birlikte 2000 doların üzerinde gerçekleştirdiği ataklarla yatırımcısının yüzünü güldürmüştü. 2022 yılında Fed tarafından alınan faiz kararları nedeniyle baskılanan emtia piyasaları, yaşanan yükselişlerin ardından yeniden baş üstü dönmüş durumda.

MART AYINDAN BU YANA EN DÜŞÜK FİYATI GÖRDÜ

Her dönemin güvenli yatırım aracı olan altın, Türk lirası karşısında değer kazanmış olsa da, uluslararası para birimleri ve rakip yatırım araçlarına göre yerinde saymaya devam ediyor. Son haftalarda yaşanan aşağı yönlü hareketlerin ardından xauusd paritesinin 1827 dolara kadar gerilemesi, altın sahiplerinde büyük bir panik yaşanmasına neden olurken, beklenen açıklama dünyanın önde gelen bankalarından geldi.

25'in üzerinde finans kuruluşunun raporu ile hazırlanan listeye göre ons altın için ilerleyen haftalarda net bir yükseliş bekleniyor. 2023 yılının son çeyreği için ortalama ons tahmini 1967 dolar olarak gerçekleşirken, 2024 yılında ise yeni bir yükseliş dalgası öngörülmekte.

"ONS ALTIN 2040 DOLARA KADAR YÜKSELECEK"

Raporda yer alan kuruluşların farklı tahminleri bulunsa da, medyan tahmin dikkate alındığında ons altın fiyatları, 2024 yılının 4. çeyreğinde 2039.90 dolara kadar yükselecek ve yılın son bölümünde yeniden düşüş eğilimi gösterecek.

ons2.jpg

Bankaların veri sistemine yaptığı girişlere göre ortalama tahmin belirlenirken, Bank of America'nın veri girişinde yaşanan problem nedeniyle hatalı bir tahmin tutarı ekranlara yansıtıldı.

"HAZİRAN AYINA GELMEDEN ONS ALTIN 2110 DOLARI AŞACAK"

Dünyanın en büyük bankası JPMorgan'ın tahminleri listede en dikkat çekici kısmı oluştururken, ABD merkezli kuruluşa göre altın fiyatları 2023 yılının son çeyreğinde sert bir yükselişle 2045 doları görecek. JPMorgan, 2024 yılı için de altındaki yükseliş tahminini güncellerken, yılın ilk çeyreğinde 2080, ikinci çeyreğinde ise 2110 dolar sınırının aşılacağını belirtti.

"AVRUPA BANKALARI ALTIN İÇİN İYİMSER KALMAYA DEVAM EDİYOR"

Hollanda Merkezli ING Group, yılın geri kalan bölümünde kademeli bir yükseliş yaşanacağını belirtirken, Ekim - Kasım - Aralık bölümü için altın tahminini 1950 dolar, yeni yılın ilk çeyreği içinse 2000 dolar olarak duyurdu.


YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar