Altın sahiplerini 48 saat öncesinden uyardı: İslam Memiş'ten "Hazırlığa başlayın" çağrısı

Altın sahiplerini 48 saat öncesinden uyardı: İslam Memiş'ten "Hazırlığa başlayın" çağrısı
Altın ve para piyasalarının uzman ismi İslam Memiş, çarşamba akşamı açıklanacak Fed'in faiz kararı öncesinde yatırımcılara önemli uyarılarda bulunarak, altın fiyatlarının bu hafta itibariyle tarihi gelişmelere gebe olduğunu belirtti.

15 aylık faiz artırım sürecinin ardından haziran ayında yapılan ABD Merkez Bankası (Fed) toplantısından faizlerin sabit bırakılmasına yönelik kararın çıkmasıyla birlikte piyasalar, geleceğe yönelik tahminleri için gözünü 26 Temmuz'a çevirmiş durumda.

Dünya genelinde altın fiyatlarını doğrudan etkileyen etmenlerin başında gelen Fed'in faiz kararlarında piyasaların beklentisi, bir aylık aranın ardından bu hafta itibariyle yeniden ABD'de faizlerin 25 baz puan yükseltileceği yönünde.

Türkiye'de altın denilince akla gelen isimlerin başında yer alan İslam Memiş, açıklanacak kararın ne olacağına yönelik tahminlerini belirtirken, bu kararın ardından altın fiyatlarında ve emtia piyasalarında nelerin yaşanacağına dair önemli uyarılarda bulundu.

İşte Memiş'in yatırımcıya yönelik uyarılarından öne çıkanlar:

"ALTIN İÇİN TARİHİ BİR HAFTADAYIZ"

Bütün dünyanın ve elbette ülkemizdeki yatırımcıların da gözü kulağı 25-26 Temmuz tarihlerinde yapılacak Fed toplantısına çevrilmiş durumda. Küresel beklenti şu anda bu karardan çıkacak kararın yüzde 25'lik faiz artırımı olacağı yönünde. Ben şahsen bu görüşün yüzde 50-50 olduğunu düşünüyorum. Toplantıdan faizlerin serbest bırakılacağına yönelik bir karar çıkması halinde de şaşırmayacağımı belirteyim.

Peki hangi kararda ne olur? Bahsettiğim gibi 25 puanlık artış beklentisi nedeniyle ons altın tarafında bu hafta itibariyle bir geri çekilme görüyoruz. Aynı şekilde gümüş tarafında ve dolar endeksi bakımından da geriye doğru hareketler gözlemleniyor. Yatırımcıların bekleme aşamasında olduğunu söyleyebiliriz, özellikle toplantıdan faizlerin artırılmaması yönünde bir karar çıkması halinde altın tarafında sert bir yükselişin görülmesini bekliyorum.

Altın ve gümüş fiyatlarındaki geri çekilmenin dolar kaynaklı ve kısa vadeli olduğu görüşündeyim. Altın tarafında yaşanacak çok hızlı atakla birlikte xauusd paritesinde 2000 dolar seviyesinin kırılacağı ve altının yıl sonuna kadar yükselişine devam edeceğini tahmin ediyorum. Geçtiğimiz aylarda da belirttiğim gibi ons tarafındaki yıl sonu beklentim 2350 dolar olarak güncelliğini koruyor.

Dolar kuru serbest piyasalarda 26.90 TL seviyesinde. Piyasalara birkaç ay önce son verildiğini söylediğimiz çift kur politikası yeniden yerleşmiş halde. Gram altının Türk lirası fiyatı resmi kur açısından 1700-1705 lira dolaylarında olmasına karşın, Kapalıçarşı piyasalarında 1920 lira dolaylarından alım gerçekleştirilebiliyor.

"GRAM ALTIN ALMAK İÇİN YILIN SON FIRSATI"

Gram altında kısa vadede 1680 lira destek seviyesini takip etmeye devam edeceğiz ancak bu yılın son geri çekilmesi olacaktır. Tekrar yukarı yönlü ataklarda bu yıl sonuna kadar 1900 lira hedef konumunda. Gram altın borcu olan, düğün yapacak ya da altın yatırımı düşünen vatandaşların düşüşleri tekrar bir fırsata çevirmesi bekleniyor.

Gram altın ve gümüş tarafında son bir geri çekilmenin ardından yeni tarihi zirveler karşımızda olacaktır. Dolar tarafında da aynı şekilde perşembe günü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın bir sunumu olacak enflasyon konusunda. Burada tekrar bir güncelleme söz konusu olabilir. Özellikle Temmuz ayında enflasyonda tarihi rekorlar görebiliriz. Bu nedenle altın fiyatlarının bu seviyeden alım görmesi, yılın son fırsat penceresi olarak yorumlanabilir.

"TEMMUZ ENFLASYONU TARİHİN EN YÜKSEĞİ OLABİLİR"

Yıllık bazda yüzde 58-60 arasında bir enflasyonla tamamlayacağımızı düşünüyorum seneyi. Enflasyon tarafında tekrar yükseliş trendi önümüzdeki aydan itibaren geri dönebilir, bu riskler karşısında da dolar kuru muhtemelen yukarı yönlü hareketlerine devam edebilir. Hedef seviyesi olarak dolar/TL tarafında 28 lira seviyesini takip etmeye devam edeceğiz.






YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar