Altın sahipleri hayrete düştü: Bu akşam açıklanacak karar öncesi rekor uyarısı geldi!

Altın sahipleri hayrete düştü: Bu akşam açıklanacak karar öncesi rekor uyarısı geldi!
Dünyanın en büyük bankası olan ABD merkezli JP Morgan, bu akşam açıklanacak ABD Merkez Bankası faiz kararı öncesinde altın için rekor uyarısında bulundu. Bankanın yayınladığı raporda altın fiyatları için yıl sonuna kadar rekor yükseliş beklenirken, yatırımcılara erken pozisyon almaları tavsiye edildi.

2023 yılına hızlı bir yükselişle başlayan altın, şubat ayı itibariyle sert bir düşüş yaşasa da ABD'de yaşanan bankacılık krizi ürkek yatırımcının yeniden 'güvenli liman' altına yönelmesine neden olmuş ve ons fiyatları 2000 doların üzerine sıçramıştı.

Aradan geçen aylarda xauusd paritesi dar bir bant aralığında gelgit hareketi sergilerken, emtia piyasaları bu akşam açıklanacak Fed kararını beklemeye koyuldu. Ekonomistlerin faiz beklentileri birbiriyle çelişirken, dünyanın en büyük bankası olarak bilinen JP Morgan, altın fiyatları için olay yaratacak bir tahminde bulundu.

ALTIN FİYATLARI TARİHİ REKOR KIRACAK

Altın fiyatları için iki aşamalı bir tahmin yayınlanan banka, yıl sonuna kadar ons tarafında 2000 doların aşılacağı sinyallerini verirken, esas yükselişlerin 2024 yılında Fed tarafından faiz indirimlerinin başlamasıyla yaşanacağına dikkat çekti.

YAZ SONU YÜKSELİŞ GRAFİĞİ BAŞLAYACAK

Emtia piyasaları için yaz aylarının sonu itibariyle Fed'in faiz artırımlarının duracağına yönelik emareler olduğunu hatırlatan JP Morgan, bu duraksamanın altın fiyatlarına pozitif yönde etki etmesinin kaçınılmaz olduğunu belirtti. Bloomberg HT'deki habere göre Bankanın Küresel Emtia Araştırma İcra Direktörü Greg Shearer, ABD’de düşen reel getirilerin, Fed önümüzdeki yılın ikinci çeyreğinde gerçekleşmesi beklenen faiz indirimlerini uygulamaya başladığında değerli metal için “kayda değer bir itici güç” olacağını vurguladı.

ONS ALTIN İÇİN BEKLENTİ 2200 DOLAR

Silikon Vadisi Bankası'nın batmasıyla birlikte bir dizi bankanın iflası ABD'de küresel bir kriz yaşanabileceğine yönelik korkuları yükseltmiş ve Mayıs ayında ons altın 2070 dolar bandına dayanmıştı. Alınan önlemler ve bankacılık sistemindeki toparlama sinyali ons fiyatlarında kademeli bir düşüşe neden olurken, JPMorgan, Fed’in parasal genişlemeye başlamadan bir süre önce ABD’de bir resesyon olacağı öngörüsüne dair risklerin artması üzerine 2024’ün son çeyreğinde altının onsu için hedef fiyatını 2175 dolar olarak belirledi.

BU AKŞAM AÇIKLANACAK KARAR ALTIN FİYATLARINI SARSACAK

Küresel piyasaların genel olarak 25 baz puanlık faiz artırımını fiyatladığını belirten JPMorgan, gün içerisinde 1960 dolar seviyesinin üzerinde seyir izleyen xauusd paritesinin, 25 baz puanlık faiz artırım kararı alınması halinde 1930 dolar seviyesinin altına inebileceğini belirtti.

Banka, toplantı sonucunda faizlerin sabit bırakılmasına yönelik bir ihtimalin olduğuna da dikkat çekerek, bu kararın alınması halinde ise ons altın için 2000 dolar barajının erkenden kırılabileceğinin altını çizdi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar