Akar: Yeni askerlik sisteminin detaylarını anlattı

Akar: Yeni askerlik sisteminin detaylarını anlattı
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, yeni askerlik sistemi ile ilgili detayları açıkladı. ABD ile S-400 gerilimi, İdlib'deki gelişmelerle ilgili konulara değindi.

ABD ile S-400 gerilimi, İdlib'deki gelişmeler ve yeni askerlik sistemi ilgili dikkat çekici mesajlar veren Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

İŞTE YENİ ASKERLİK SİSTEMİ

''Askerlik süresi 12 aydan herkes için 6 aya iniyor. Sistem yürürlüğe girdiğinde 6 ayı dolduranlar terhis edilebilecek. 30 bin liralık askerlik bedeli peşin alınacak. 6 aydan sonra kalmak isteyenlere 2 bin lira harçlık verilecek. Askerliğini subay olarak yapan doktorlar zorunlu hizmet yükümlülüğünü yapmış sayılacak.

ABD İLE S-400 KRİZİ

Anlaşma imzalandı, bu iş bitti. F-35 programı devam ediyor, henuz keskin bir dönüş yok.

RUSYA'DAN S-400 ALIMI

Bir grup Türk askeri Rusya'da s-400 eğitimine başladı. Sistemin alt yapısı için Rus askerleri Türkiye'ye gelebilir.

FRANSA'DAN SÜRPRİZ HAMLE

Fransa, Türkiye'ye SAMP-T hava savunma sistemi gönderecek.

YUNANİSTAN'LA EGE GÖRÜŞMELERİ

Bir ilki gerçekleştiriyoruz bütün sorunlar masada.

İDLİB'DE REJİMİN SALDIRILARI

TSK gözlem noktalarını kesinlikle boşaltmayacak. Rusya'dan rejimi kontrol etmesini istiyoruz.''

S-400 AÇIKLAMASI: "RUSYA'YA ASKER GÖNDERDİK"

Akar, dün akşam gazetecilerle gerçekleştirdiği toplantıda soruları yanıtlarken, “ABD’lilerle genel anlamda Fırat’ın doğusu, F-35, Patriot gibi konularda bir esneme var, yakınlaşma görüyoruz” dedi. Türkiye’nin Rusya’dan S-400 alımına şiddetle karşı çıkan ABD, böyle bir alım olması halinde bazı yaptırımları devreye sokacağını, Ankara’nın da dahil olduğu F-35 savaş uçağı programından çıkarılacağını açıkladı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise Moskova ile bu sistemin alımında anlaşma sağlandığını ve geri adımın söz konusu olmadığını defalarca açıkladı.

Türkiye’nin ciddi bir hava ve füze tehdidi altında olduğunu, bunun açıkça görüldüğünü kaydeden Akar, “Ülkemizi korumak ve kollamak için hava savunma sistemi ihtiyacı açık. Bunun için tedbirler alma ihtiyacı açık. Bu savunma sistemi, kimseyi tehdit etmiyor. Sizin bir saldırı düşünceniz varsa rahatsız olursunuz. Tek amacımız ülkemizi ve milletimizi savunmak” dedi. Türkiye’nin 1990’lı yılların sonundan bu yana hava savunma sistemi arayışı içinde olduğunu, ancak ortak ihracat, teknoloji transferi gibi bazı kriterleri bulunduğunu kaydeden Akar, Çin, Rusya, Avrupa (Fransa-İtalya ortaklığı) ve ABD ile yapılan görüşmelerde Rusya ile anlaşmanın sağlandığını belirtti. “Cumhurbaşkanımız da ‘bu iş bitti’ diye söyledi. Bu işin (S-400 alımının) bittiğini biliyoruz” diyen Akar, şöyle devam etti: “Bu konunun (S-400 alımının) F-35’e bağlanması ayrı bir güçlük. Burada dokuz ortak var. F-35 anlaşmasının herhangi bir yerinde ortaklardan biri S-400 alırsa ortaklıktan çıkarılır diye madde yok. Ortaklık için ödeme payının yapılması lazım. Türkiye Cumhuriyeti 1.2 milyar dolar ödeme yaptı. Biz ortak olarak bize sipariş verilen parçaları da zamanında ürettik. Başka ortak olarak ne yapalım?”

FIRAT’IN DOĞUSU

Akar, ABD ile yapılan görüşmelerde Suriye sınırında 20 millik (30-35 km’lik) bir hat çekilmesi konusunda mutabakat sağlandığını, PYD’nin silahlarını bırakıp güneye gitmesinin söylediğini belirterek, “Burası teröristlerden arındırılsın, biz burada güvenlikli bölge haline gelsin dedik. Burada ABD bir süre önce NATO’ya ve Avrupa ülkelerine davette bulundu. Buraya Fransa, İngiltere’nin asker göndermesi istendi. Burada cevap yok” dedi ve şöyle devam etti:

“TSK burada hem hazır hem muktedir. Biz bunu yapabiliriz. Bu bölgenin de güvenliği bakımından sağlıklı bir çözüm olur. Bu konuda ABD’de, burada da konuşuldu. Burada yavaş da olsa ABD’lilerde bir esneklik var, bize doğru yaklaştıklarını görüyoruz.”

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar