Afrika'nın tozu Karadeniz Bölgesi’ni de etkileyecek

Afrika'nın tozu Karadeniz Bölgesi’ni de etkileyecek
Afrika'dan esen rüzgarlarla Türkiye'yi etkisi altına alan çöl tozlarının, özellikle astım, KOAH ve kanser gibi sağlık sorunları olan bireyler üzerinde ciddi etkileri olabileceğine dikkat çeken VM Medical Park Samsun Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği'nden Prof. Dr. Şevket Özkaya, vatandaşları uyardı.

Özkaya, “Yarın dışarı çıkmak zorunda olan tüm vatandaşlarımızın maske takarak tedbir almaları gerekmektedir” dedi.

“ÇÖL TOZLARI KARADENİZ'İ DE ETKİSİ ALTINA ALACAK”

Prof. Dr. Şevket Özkaya, özellikle Karadeniz Bölgesi'ni etkileyecek olan Afrika tozları hakkında önemli bilgiler verdi. “Sıcak hava ile birlikte gelen bu çöl tozları, özellikle nemle birleştiğinde yeryüzüne daha yakın seyredecek ve adeta çamur yağmuru gibi etkisini gösterecek” diyen Özkaya, tozları soluyan vatandaşlarda öksürük, burun tıkanıklığı ve nefes darlığı gibi şikayetlerin yanı sıra göz tahribatı riskinin bulunduğunu belirtti.

“ASTIM, KOAH VE KANSER HASTALARI İÇİN RİSK DAHA YÜKSEK”

Prof. Dr. Özkaya, bazı hasta gruplarının çöl tozlarından daha fazla etkilenebileceğini vurgulayarak, “Özellikle astım, KOAH ve kanser gibi kronik rahatsızlıkları olan hastalarımız, bu tozlara maruz kalmaları halinde hastaneye başvuruları ve yatışları artabilecek ciddi şikayetlere maruz kalabilirler” dedi. Özkaya, çocukların da risk altında olduğuna dikkat çekerek, “Çocuklar ve okula giden çocuklar, toz fırtınasında teneffüslerde bahçeye çıkmamalıdırlar” uyarısında bulundu. Astım ve KOAH hastalarının nefes darlığı atağı geçirebileceğini belirten Özkaya, kanserli hastaların da öksürük gibi belirtilerle daha dikkatli olmaları gerektiğini ifade etti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar