AB’ye üye 26 ülkeden Netanyahu’ya “dur” çağrısı

AB’ye üye 26 ülkeden Netanyahu’ya “dur” çağrısı
Avrupa Birliği üye ülkelerinin dışişleri bakanları, İsrail'in Gazze Şeridi'nde Refah kentinin doğusuna tahliye emri vermesine tepki göstererek, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya saldırıları durdurma çağrısı yaptı.

İsrail'in bugün erken saatlerde Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentinin doğusuna tahliye emri vermesi, sivillerin Han Yunus kenti ve el-Mevasi bölgesindeki kamplara gitmesini istemesine yol açtı ve bu duruma yönelik tepkiler gecikmedi. Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, "Esirlerin kurtarılması ve açlıktan ölmek üzere olan sivillere yardım sağlanması için ateşkes acildir" dedi. Borrell, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde alınan 2728 sayılı kararın tam ve derhal uygulanmasını talep ederek, İsrail'in insani yardıma erişimi engelleme yükümlülüğünün devam ettiğini belirtti.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, İsrail'in Refah'a saldırmasını "tamamen kabul edilemez" olarak nitelendirdi. Avrupa Birliği'ne üye 26 ülkenin dışişleri bakanları tarafından yayımlanan ortak bildiride, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya saldırıları durdurma çağrısı yapılırken, bu tür eylemlerin insani durumu daha da kötüleştireceği vurgulandı.

58.jpg

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ise Refah'a yapılan saldırıların Gazze Şeridi'ndeki insani yardım operasyonları için "son darbe" olacağını belirtti. BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi tarafından yapılan açıklamada, Refah'ta barınan 1 milyondan fazla yerinden edilmiş Filistinli için kara operasyonlarının daha fazla acı ve ölüme yol açacağı uyarısında bulunuldu.

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) tarafından yapılan açıklamada ise Refah'a yapılacak saldırının sonuçlarına dikkat çekilerek, ajansın varlığını sürdüreceği ve insanlara yardım etmeye devam edeceği vurgulandı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar