ABD'li bakan yapay zekalı F-16 ile yarıştı

ABD'li bakan yapay zekalı F-16 ile yarıştı
ABD Hava Kuvvetleri Bakanı Frank Kendall, Vista adını taşıyan yapay zeka kontrollü bir F-16 savaş uçağıyla deneme uçuşu gerçekleştirdi.

ABD Hava Kuvvetleri Bakanı Frank Kendall, yapay zekanın gerçek zamanlı uçuşunu görmek ve gelecekteki hava muharebelerindeki rolünü "kamuoyuna kanıtlamak" için yaptığı uçuşun ardından, "Buna sahip olmamak bir güvenlik riski. Bu noktada bunu yapmak zorundayız." şeklinde konuştu.

Saatte 885 kilometrenin üzerindeki uçuş hızıyla gerçekleştirilen denemede, yapay zekanın kontrol ettiği F-16, bir savaş pilotunun kontrol ettiği ikinci bir F-16 ile yerden yaklaşık 305 metre yükseklikte it dalaşı gerçekleştirdi. Uçuşun sonunda memnun bir şekilde savaş jetinden ayrılan Kendall, yapay zekaya savaşta ateş etmekte güvenebileceğini yeterince gördüğünü ifade etti.

YAPAY ZEKA GÜVEN VERMİYOR!

Amerikan Hava Kuvvetleri, 2028 yılına kadar faaliyete geçmesi planlanan binlerce insansız savaş uçağından oluşan yapay zeka destekli bir filo için çalışıyor. Ancak, yapay zekanın gelecekte otonom olarak insan kontrolü dışında bomba ateşleyebileceği endişesi taşıyan silah kontrol uzmanları ve insani yardım grupları, bu fikre şiddetle karşı çıkıyor.

1200x675-cmsv2-41d3f79e-5da6-5a41-b24c-c37f5c6ea303-8415452.webp

“ÖLÜM KALIM KARARLARI SENSÖRLERE BIRAKILMAMALI”

Yapay zekanın bir gün otonom olarak insanların kontrolü dışında bomba ateşleyebileceği endişesi taşıyan silah kontrol uzmanları ve insani yardım grupları, bu fikre şiddetle karşı çıkıyor. Uluslararası Kızıl Haç Komitesi, bu endişeler doğrultusunda yapay zeka destekli silahların kullanımına daha fazla kısıtlama getirilmesini talep ediyor. Komite, "Ölüm kalım kararlarının sensörlere ve yazılımlara bırakılması konusunda yaygın ve ciddi endişeler var. Otonom silahlar acil bir endişe kaynağıdır ve zaman kaybetmeden uluslararası bir siyasi tepki gerektirmektedir." şeklinde bir açıklama yaptı.

GECE UÇUŞU GÖRÜNTÜLERİ PAYLAŞILDI

Uluslararası Kızıl Haç Komitesi, "Ölüm-kalım kararlarının sensörlere ve yazılımlara bırakılması konusunda yaygın ve ciddi endişeler bulunmaktadır. Otonom silahlar acil bir endişe kaynağıdır ve uluslararası düzeyde derhal bir siyasi tepki gerektirmektedir" açıklamasında bulundu.

msb-f-16nin-gece-ucusu-goruntulerini-paylasti-zesc.jpg

İNSAN GÖZETİMİ ALTINDA OLACAK

Bu endişelere karşılık olarak Kendall, silahların kullanıldığı her durumda sistemde her zaman insan gözetiminin olacağını vurguluyor. Ayrıca, Kendall daha küçük ve daha ucuz yapay zeka kontrollü insansız jetlerin "geleceğin" önemli bir parçası olacağını belirtiyor.

HİÇBİR ÜLKEDE BULUNMUYOR

Vista'nın askeri operatörleri, dünyada başka hiçbir ülkenin, yazılımın önce bir simülatörde milyonlarca veri noktasında öğrendiği ve ardından gerçek uçuşlar sırasında sonuçlarını test ettiği gibi bir yapay zeka jetine sahip olmadığını belirtiyor. Bu gerçek dünya performans verileri daha sonra simülatöre geri konuyor ve yapay zeka bunları işleyerek daha fazla bilgi ediniyor.

İlk yapay zeka kontrollü it dalaşını Eylül 2023'te gerçekleştiren Vista, şu ana kadar yaklaşık 2 düzine uçuşa imza attı. Bu sayı yetersiz görünse de, Vista'nın bazı it dalaşlarında pilotları geride bıraktığı belirtiliyor.

gmtqntgwoaaf477-3gsf-cover-t9h3-cover-jpg.webp

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar