AB'den ekonomi ve rekabet gücü açıklaması

AB'den ekonomi ve rekabet gücü açıklaması
Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, ekonomi ve rekabet gücüne ilişkin açıklamalarda bulundu.

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, "Ekonomi ve güvenlik temelimiz dış kaynaklara fazlasıyla bağımlı. Bu da rekabet gücümüzü ve nüfuzumuzu olumsuz etkiliyor" şeklinde konuştu.

Michel ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Brüksel'de gerçekleştirilen AB Liderler Zirvesi'nin ardından basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda, rekabet edebilirlik ve yatırımlar üzerine detaylı bir görüşme yapıldığını ifade eden Michel, "Tek Pazar hepimizin geleceği ve refahı için son derece kritik. Tek Pazarı geliştirmemiz ve derinleştirmemiz gerekiyor" dedi.

Michel, AB'nin sanayi stratejisini geliştirmesi gerektiğine dikkat çekerek, "Stratejik sektörlere yatırım için daha fazla kaynağı harekete geçirmemiz gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Yatırım stratejisi ve tasarruflar konusunda bazı kararlar aldıklarını belirten Michel, bu alanda atılacak adımlar için düzenli biçimde görüşmeleri sürdüreceklerini ifade etti.

Michel, AB liderlerinin iflas hukuku konusunda uyum sağlanması gerektiği konusunda görüş birliği içinde olduğunu aktardı.

Avrupa'daki şirketlerin iş koşullarının yakınlaşmasının önemine vurgu yapan Michel, bu sayede özellikle yatırımlardan daha fazla faydalanılabileceğini belirtti.

Michel, sınır ötesi sermaye erişimi konusunun da toplantıda ele alındığını ve liderlerin AB Komisyonundan sınır ötesi sermaye ve mali piyasa aktörlerini etkili şekilde denetlemeye olanak sağlayacak koşulları değerlendirmesini istediklerini açıkladı.

Michel, zirve sonrasında yaptığı sosyal medya paylaşımında da, "Ekonomi ve güvenlik temelimiz dış kaynaklara fazlasıyla bağımlı, bu da rekabet gücümüzü ve nüfuzumuzu olumsuz etkiliyor" ifadesini kullandı.

Avrupa'nın rekabet edebilirlik açısından yeni bir anlaşmaya ihtiyacı olduğunu belirten Michel, bunun güçlü bir Tek Pazar, gerçek bir enerji birliği, güçlü bir sanayi politikası ve sermaye piyasası birliğine dayandığını vurguladı.

Michel, "AB'de 33 trilyon avroluk özel tasarruf bulunuyor. Bunu şirketlerimize yönlendirmenin yollarını bulmalıyız" şeklinde değerlendirmede bulundu.

AB Komisyonu Başkanı von der Leyen de AB'nin Tek Pazarı güçlendirmesi ve rekabetçiliğini artırması gerektiğini söyledi.

AB'nin dijital alanda dünya standartlarında firmalara sahip olmasının önemine dikkat çeken von der Leyen, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın Avrupa'nın rekabetçi ve güçlü bir savunma sanayisine sahip olmanın ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini vurguladı.

Von der Leyen, AB içinde sermaye piyasalarının ve finans sisteminin parçalanmış olduğunu hatırlatarak, günümüzde sermaye birliğini geliştirmenin önemini anlattı.

Liderlerin enerji maliyetlerinin düşürülmesi konusunu da ele aldıklarına işaret eden von der Leyen, "Enerji maliyetleri, Avrupa'nın rekabet gücünü etkilemeye devam ediyor. Yüksek enerji maliyetleri özellikle çelik, cam, çimento, kimyasal veya gübre gibi enerji yoğun sektörleri etkiliyor" dedi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar