ABD'den Türkiye'deki şirketlere flaş yaptırım kararı: 300 şirket hedefte!

ABD'den Türkiye'deki şirketlere flaş yaptırım kararı: 300 şirket hedefte!
ABD Maliye Bakanlığı, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı savaş nedeniyle uygulanmakta olan yaptırımların ihlal edilmesine yönelik çabalara karşı yeni önlemler aldı. Alınan yaptırım kararı, Türkiye'yi yakından ilgilenidiyor. İşte detaylar...

ABD Maliye Bakanlığı'nın açıklamasına göre, yeni yaptırımlar kapsamında Rusya'nın savunma sanayisine ek olarak kimyasal ve biyolojik silah programları ile Rusya'nın savunma üretimi için kritik malzemeleri tedarik eden üçüncü ülkelerdeki şirketler ve kişiler hedef alındı.

Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Maliye Bakanı Janet Yellen, Çin ziyaretleri sırasında Pekin'i, Çinli şirketlerin Rus ordusuna destek sağlaması konusunda uyarmıştı.

Washington, Çin, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki bazı şirketlere yaptırım uygulayarak Moskova'nın Batı ülkelerinin uyguladığı yaptırımları aşmasını önlemeye çalışmıştı.

abd-hazine-baknaligi-voak-cover.webp

300 ŞİRKET, KİŞİ VE KURUM...

ABD Maliye Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamaları doğrultusunda, yeni yaptırımlar kapsamında toplamda yaklaşık 300 şirket, kişi ve kurum hedef alındı. Bu hedef alınanların yaklaşık 60'ı Azerbaycan, Çin, Belçika, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri ve Slovakya'da yer alıyor.

Maliye Bakanlığı, bu ülkelerde bulunan bazı şirketlerin Rusya'ya "acil olarak ihtiyaç duyduğu teknoloji ve ekipmanı sağlamakla" suçlandığını belirtti.

ABD, Ukrayna savaşı ve Navalni'nin ölümü nedeniyle Rusya'ya yüzlerce yeni yaptırım uyguladı ve bu listede Türkiye'den firmalar da bulunuyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın savunma sanayisini desteklemekle suçladığı Çin'deki dört şirketin yanı sıra, yüksek öncelikli malzemeleri Rusya'ya sevketmekle suçladığı Türkiye, Kırgızistan ve Malezya'daki şirketlere de yaptırım açıkladı.

Maliye Bakanlığı'na göre, Hong Kong ve Çin'deki bazı şirketler, Rus ordusuna jammer, sensör ve insansız hava aracı motoru sağlamakla suçlanıyor.

Rusya ve Çin'in Washington büyükelçiliklerinden ise yaptırımlarla ilgili herhangi bir açıklama gelmedi.

abd-yeni-rusya-yaptirimlarini-acikladi-listede-turkiye-de-var.webp

TÜRKİYE'DEN HANGİ ŞİRKETLER VAR?

ABD Maliye Bakanlığı'nın açıklamasına göre, Türkiye'de bulunan Etasis Elektronik Tartı Aletleri ve Sistemleri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, İngiliz makine araç ekipmanını satın alarak bu ekipmanları Rusya'daki şirketlere sattı. Şirketin, Rusya savunma şirketlerine mal tedarik eden ve ABD'nin yaptırım listesinde yer alan Vektor ve Promoil şirketlerine birçok mal sevkiyatı gerçekleştirdiği belirtildi.

Açıklamaya göre, Türkiye'de bulunan AYA Universal Denizcilik Kumanyacılık Liman Hizmetleri İthalat İhracat Limited Şirketi, Rusya'daki KAMAZ şirketine dizel motor parçaları sevk etti.

Ayrıca, Türkiye'de bulunduğu belirtilen Alpha Impex İthalat ve İhracat Dış Ticaret Limited Şirketi'nin, 2023 yılının sonunda Rusya'daki kullanıcılarına 2 milyon dolar değerinde sevkiyat yaptığı kaydedildi. Bu mallar arasında programlanabilir cihazlar, mikrodevreler ve transistörlerin olduğu belirtildi.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar