ABD'de üretici fiyatlarına aşağı yönlü revize

ABD'de üretici fiyatlarına aşağı yönlü revize
ABD'de Üretici Fiyat Endeksi'nde (ÜFE) Aralık ayına ilişkin revizyonlar yapıldı ve düşüş yüzde 0,1'den yüzde 0,2'ye çıkarıldı.

ABD Çalışma Bakanlığı, üretici enflasyonunun mevsimsel olarak ayarlanmasına yönelik yıllık güncellemesini yayınladı. Buna göre, ÜFE'deki Aralık 2023 değişimi, daha önce yüzde 0,1 azalış olarak açıklanan rakam, yüzde 0,2 azalış olarak revize edildi. Geçen yıl ekim ve kasım aylarına dair ÜFE verilerindeki düşüş ise sırasıyla yüzde 0,4 ve yüzde 0,1 olarak sabit kaldı.

Analistler, dün açıklanan tüketici enflasyonu verilerinin, ABD Merkez Bankası'nın faiz indirimine yönelik beklentileri 2024'ün ikinci yarısına kaydırdığını gösterdiğini ifade etti. Ancak aralık ayı üretici ve tüketici fiyatlarındaki aşağı yönlü revizyonun, oranların düşmesine ilişkin olumlu bir gelişme olduğunu belirtti.

Geçen hafta Tüketici Fiyat Endeksi'nde (TÜFE) de aralık ayındaki artış yüzde 0,3'ten yüzde 0,2'ye düşürülmüştü. Ancak ocak ayına ilişkin TÜFE verileri, piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti ve aylık bazda yüzde 0,3, yıllık bazda yüzde 3,1 artış gösterdi.

ABD'nin ocak ayına dair ÜFE verileri ise cuma günü açıklanacak. Her yıl gerçekleştirilen mevsimsel ayarlama faktörleri, fiyat hareketlerini yansıtacak şekilde yeniden hesaplanıyor. Bu yıllık hesaplama, son 5 yılın mevsimsel etkilerinden arındırılmış endekslerinde revizyona neden olabiliyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar