ABD yine Türkiye’yi böyle tehdit etti!

ABD yine Türkiye’yi böyle tehdit etti!
Türkiye’nin Rusya’dan S-400 alma kararının ardından peş peşe ABD’den Türkiye’yi tehdit eden açıklamalar gelmişti. ABD'den yeni bir yaptırım tehdidi geldi.

ABD, Rus yapımı S-400 hava savunma sistemleri alma kararı nedeniyle Türkiye üzerindeki baskıyı artırıyor. Pentagon (ABD Savunma Bakanlığı), S-400 alması halinde Türkiye’nin F-35 savaş uçakları programına katılımının engellenmesinin yanı sıra Amerikan silah endüstrisine parça üreten diğer Türk firmalarına da yaptırım uygulanabileceğini açıkladı.

ABD Savunma Bakanlığı Müsteşarı Ellen Lord, Washington’ın F-35 savaş uçaklarına parça üretenlerin dışındaki Türk firmalarına da mali yaptırım uygulamayı gözden geçirdiğini söyledi. Lord, şu an için bu konuların ayrı tutulduğunu ancak Amerikan hükümeti içinde bir ekibin, ABD’de Rusya’dan askeri sistemler satın alan ülkelere yaptırım öngören CAATSA yasası kapsamında diğer Türk firmalarına karşı da olası yaptırımları gözden geçirdiğini belirtti.Paris Havacılık Fuarı’nda konuşan Lord, “Bakanlıkta F-35’ler haricindeki her şeyi bir savunma perspektifinden değerlendirdik ve bunlar da olası CAATSA yaptırımlarına tabi olacaktır” diye konuştu.

“HENÜZ KESİN KARAR ALINMADI”

Lord, bu konuda henüz net bir karar alınmadığını vurgulamakla beraber, söz konusu yaptırımların Türk savunma sanayine ağır hasar vereceğini savundu. Amerikalı yetkili, “Bu konuda karar alınmış değil. Fakat Türkiye için çok, çok önemli olacaktır. Aslında yapmak istediğimiz şey bu değil. Türkiye ile çalışmaya devam etmenin bir yolunu bulmak istiyoruz” dedi.

“PATRIOT’A DA PARÇA ÜRETİYORLAR”

Raytheon Savunma Sistemleri Şirketi’nin yöneticisi Ralph Acaba ise Reuters ajansına açıklamasında, Türk firmalarının Patriot hava savunma sistemleri için parça ürettiğine dikkat çekti. Acaba, Türk firmalarının önemli ve güvenilir tedarikçiler olduğunu belirtse de, firmanın sürekli risk değerlendirmesi yaparak alternatif üreticileri araştırdığını söyledi.

“TÜM SİPARİŞLERİN İPTAL EDİLMESİNİN ETKİSİ AĞIR OLUR”

F-35 uçaklarının üreticisi Lockheed Martin firmasının başkan yardımcısı Rick Edwards da, Türkiye’nin en büyük katkıyı sağladığı Amerikan silahlarının F-35’ler olduğunu ancak ‘ABD’den gelen tüm siparişlerin iptal edilmesinin Türkiye’deki savunma sanayi üzerinde ağır bir ekonomik etkiye yol açacağını’ söyledi.

Amerikan yönetiminin S-400’ler nedeniyle Türkiye’ye yönelik açıkladığı yaptırım tehditleri, bugüne dek sadece F-35 programını içeriyordu. Bu nedenle Lord’un F-35 programı dışındaki ortaklıkları da hedef alan açıklaması bir ilk teşkil ediyor.

Türk şirketleri, F-35 savaş uçakları için 937 parça üretiyor. Amerikan yönetimi, S-400’lerin alınması halinde bu üretimi alternatif yerlere taşıyarak Türkiye’nin F-35 programına katılımına son verileceği tehdidinde bulunmuştu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar