AB mülteci fonunda skandal usulsüzlük

AB mülteci fonunda skandal usulsüzlük
Günboyu Gazetesi'nin bugünkü manşeti

01-05-24-01gun-page-0001-001.jpg

AB, TÜRKİYE’DEN PARA İADESİ İSTİYOR

Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye'deki mülteci destek programları için sağladığı fonların bir kısmının iadesini talep etmesine Türk Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verilen yanıt, bu talebin reddedilmesidir. Euronews'ta yer alan habere göre, AB'nin Türkiye'ye sağladığı 6 milyar euroluk mali yardımın kullanımı ve denetimi konusunda sorunlar yaşandığı, Avrupa Sayıştayı'nın hazırladığı raporla gündeme geldi.

Avrupa Sayıştayı'nın raporuna göre, Türkiye'deki mültecilere yönelik kullanılan fonlarda ciddi usulsüzlükler ve yetersiz denetim sorunları bulunuyor. Özellikle eğitim sektöründe yapılan harcamaların etkinliği ve maliyetlerin makul olup olmadığı konusunda yeterli bilgi sağlanamamış. Rapor, projelerin maliyetlerinin AB tarafından sistematik bir şekilde değerlendirilmediğini, benzer maliyetlerin karşılaştırılmadığını ve yararlanıcı başına maliyetin hesaplanmadığını ortaya koyuyor.

Avrupa Komisyonu, özellikle eğitim projelerinde tespit edilen usulsüzlükler nedeniyle, Türk Milli Eğitim Bakanlığı'ndan 8.4 milyon euronun iadesini talep etti. Ancak, Bakanlık bu talebi reddetti ve iade işlemi gerçekleşmedi. Rapor, öğretmenlerin sözleşmelerinin feshedilip yeniden işe alınmaları sürecinde hukuka aykırı olarak ödenen kıdem tazminatlarına dikkat çekiyor. Bu durum, AB'nin fonların nasıl geri alınacağı konusunda belirsizlik yarattı.

Avrupa Sayıştayı, Türkiye'deki mülteci destek programlarının genel olarak mültecilere ve ev sahibi topluluklara yardımcı olduğunu belirtse de projelerin sürdürülebilirliği ve etki ölçümlemelerinde eksiklikler olduğunu vurguluyor. Rapor, AB Komisyonu'na maliyet değerlendirmelerini iyileştirmesi, eğitim verilerinin toplanmasını güçlendirmesi, projelerin etkisinin daha iyi ölçülmesi ve projelerin sürdürülebilirliğinin artırılması yönünde tavsiyelerde bulunuyor.

Gazetemizin birinci sayfasını okumak için tıklayınız...

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar