657 yıllık gurur: Kırkpınar

657 yıllık gurur: Kırkpınar
Dünyanın en uzun soluklu spor organizasyonlarından Kırkpınar, geleneğiyle geleceğe 657 yıldır taşınmaya devam ediyor.

657 yıllık gurur: Kırkpınar

Her geçen yıl artan güreşçi sayısı hem yağlı güreşe ilginin büyüdüğünü hem de Kırkpınar'ın bir pehlivan için ne anlama geldiğini gösteriyor. Tüm zamanların rekorunun kırıldığı 657. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde kol bağlamak için 2 bin 228 pehlivan kayıt yaptırdı.

Organizasyonun başladığı 13 Temmuz Cuma günü, izlemeye gelenler, güreşçiler, taraftarlar ve antrenörler Edirne'de "Kırkpınar havası" estirmeye başladı. Ciğerciler, köfteciler, tatlıcılar, çay ocakları, parklar ve bahçeler adeta tahminlerin, analizlerin yapıldığı yerler oldu.

Antalya'nın ağırlığını fazlasıyla hissettirdiği yağlı güreş kültüründe destek verilen pehlivanların fotoğraflarının yapıştırıldığı "07" plakalı otomobiller, güreş ağalarının isimlerini taşıyan kırmızı plakalı cipler, kentte Kırkpınar'ın yaklaştığının habercisi olarak ortaya çıktı. Edirne'nin ev sahipliği yapma onur ve gururu, misafirperverlikte hata yapmamak adına telaşı, büyük organizasyonun tatlı heyecanı olarak kente de yansıdı.

Edirne Valisi Günay Özdemir'in "Er meydanı ve Türk güreşi, insan merkezli büyük bir medeniyetin oluşturduğu yaşam biçimidir." ifadesindeki gibi şehre gelen yüzlerce güreş sevdalısı, yüzyıllık tutkuları için gökyüzü manzaralı park ve bahçelerde yattı, konakladı. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'ın "Savaşta, barışta, iyi ve kötü günde kesintiye uğramadan ve Türk milleti var oldukça devam edecek." dediği Kırkpınar, bu kültürün dolu dolu yaşandığı Edirne'de geleceğe taşınacağını bu yıl bir kez daha gösterdi.

Cuma günü sabah başlayan minik pehlivan güreşleri 657 yıllık heyecanı bir kez daha doruklara ulaştırdı. "Bir an önce büyüyüp başpehlivan olmak" istercesine adeta rakiplerine en riskli güreş oyunlarını deneyip bir üst tura çıkmak isteyen miniklerin hızlı güreşleri, yaşlar ve hedefler büyüdükçe daha da yavaşladı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar