52 yıl sonra ilk fırlatılmıştı: Ay'daki araç devrildi...

52 yıl sonra ilk fırlatılmıştı: Ay'daki araç devrildi...
ABD merkezli Intuitive Machines şirketinin "IM-1" misyonu çerçevesinde Ay'a gönderdiği "Odysseus" adlı uzay aracı, Ay yüzeyinde yan yattı.

NASA, Artemis görevi kapsamında 2025 yılına kadar Ay'a ve daha sonra Mars'a astronot gönderme planlarını yapıyor.

"Odysseus" veya kısaca "Odie" takma adıyla bilinen Ay'a iniş aracı, geçtiğimiz hafta Kennedy Uzay Merkezi'nden SpaceX'in Falcon 9 roketiyle yola çıktı ve daha sonra Ay'ın yüzeyine indi.

Odysseus, 1972'deki "Apollo 17" misyonundan bu yana ABD'ye ait ilk özel uzay aracı olarak tarihe geçti ve Ay'ın yüzeyine yumuşak bir iniş gerçekleştirdi.

nasa-1tff.png

ARAÇ YAN YATTI...

"Odysseus" adlı uzay aracı, Ay yüzeyinde yan yattı. Intuitive Machines CEO'su Steve Altemus, Odysseus'un "çok hızlı bir iniş yapması sebebiyle ayaklarından birinin takılmış olabileceğini" belirtti.

Altemus, "Uzantılı olmasına rağmen, aracın oldukça fazla operasyonel yeteneği var." dedi ve görevin devam edeceğini açıkladı.

4,3 metre yüksekliğinde altı ayaklı karbon fiber ve titanyum iniş aracı, NASA'nın Artemis Misyonu kapsamında kullanmayı planladığı 6 farklı deney için de yük taşıyordu.

NASA, birkaç yıl içinde Ay'a insan gönderme planları kapsamında Ay teslimatlarını ticarileştirme çabalarının bir parçası olarak, Odysseus'un inşası ve uçurulması için Intuitive Machines şirketine 118 milyon dolar ödemişti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar