"1989 travmasını bir kez daha yaşamak istemiyoruz"

"1989 travmasını bir kez daha yaşamak istemiyoruz"
Sosyaldemokrat Halkçı Parti'nin, 1989 yerel seçimlerinde kazanması sonrasında yönetimin kötü uygulamaları ile seçimin kaybedilmesinden ders alan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) işi sıkı tutacağının sinyalini verdi.

Sosyaldemokrat Halkçı Parti'nin (SHP) 1989 yerel seçimleri kazanmasının ardından, yönetimdeki kötü uygulamalar sonraki seçimlerin kaybedilmesi ile sonuçlanmıştı. CHP ise geçmişte yaşanan bu durumdan ders alarak, bu kez işi sıkı tutacağını belirtti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “1989 travmasını bir kez daha yaşamak istemiyoruz” ifadesini kullandı. Genel Merkez bünyesinde belediyeleri takip için 'Yerel Yönetimler Koordinasyon Merkezi ve Danışma Kurulu' oluşturulması için de çalışma başlatıldığı duyuruldu.

Gazete Duvar'dan Nergis Demirkaya'nın haberine göre Kılıçdaroğlu çalışma için CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun’u görevlendirdi. 31 Mart seçimlerinden önce başlayan ve tekrarlanan İstanbul seçimleri sürecinde son hali verilen çalışmaya göre Torun’a bağlı iki birim oluşturulacak. Bu birimlerden biri “Yerel Yönetimler Koordinasyon Merkezi”, diğeri “Yerel Yönetimler Danışma Kurulu” olacak. Yerel Yönetimler Koordinasyon Merkezi farklı alt birimlerden oluşacak. Bir kısmı partili bir kısmı parti dışından ama tamamı alanında profesyonel kişilerden oluşan birimler ayrı ayrı çalışacak ve şu faaliyetleri yürütecek:

ARAŞTIRMA BİRİMİ

Tek tek belediyelerin yaptığı bütün çalışmalar izlenecek, bu çalışmalarla ilgili belli aralıklarla halkın memnuniyeti ölçülecek.

PROJE BİRİMİ

Ulusal ve uluslararası projeler incelenecek. Bunların içinde faydalı bulunan proje örnekleri belediyelere sunulacak. Belediyelerin iyi projeleri de sivil toplum örgütleri, proje büroları Avrupa Birliği, Avrupa Merkez Bankası gibi farklı kurum ve kesimlerle değerlendirilecek.

FİNANS-BÜTÇE BİRİMİ

Belediye bütçeleri hazırlanırken yapılması gerekenler, özen gösterilecek hususlar belirlenecek. Özellikle yeni belediye başkanlarına bu konularda yardımcı olunacak.

İLETİŞİM BİRİMİ

Belediyelerin yaptığı proje ve hizmetlerin kamuoyuna duyurulması sağlanacak. Ayrıca belediyelerin de birbirlerinin yaptığı çalışmalardan haberdar olması sağlanacak.

HUKUK BİRİMİ

Belediye yönetimlerinin karşılaşacağı yetki sınırlaması, engelleme gibi yaşayabileceği sorunlar karşısında bunların hukuk yoluyla nasıl aşılabileceği konusunda yardım edilecek. Yaşanan sorunlar karşısında hukuki destek sağlanacak.

DANIŞMA KURULU OLUŞTURULACAK

Belediyelere hukuki teknik konularda yardım edecek, memnuniyeti ölçecek bu birimlerin yanı sıra Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı bünyesinde bir de “Yerel Yönetimler Koordinasyon Danışma Kurulu” oluşturulacak. Bu Kurul’da da aralarında Eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Karayalçın gibi deneyimli belediye başkanları, şehir-bölge planlamacısı Prof. Dr. İlhan Tekeli gibi alanında uzman akademisyenler bulunacak.

26-27 TEMMUZ'DA BELEDİYE BAŞKANLARI ÇALIŞTAYI

CHP Genel Merkezi tarafından hazırlanan çalışma uygulamaya geçmeden önce belediye başkanları ile de değerlendirilecek. Bu çerçevede 26-27 Temmuz 2019 tarihleri arasında tüm belediye başkanlarının katılacağı 2 günlük bir çalıştay yapılacak. Bu çalıştayda hazırlanan proje belediye başkanlarına sunulacak. Belediye başkanlarının fikir ve önerileri alınarak son şekli verilen çalışma hemen uygulamaya geçirilecek.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar